Guus Kuijer får Almapriset

Publicerad

Årets Almapristagare är den nederländska författaren Guus Kuijer. Han får fem miljoner kronor för sitt sätt att gestalta de stora livsfrågorna för läsare mellan barndom och tonår.

Årets Alma-pristagare tillkännagavs på kulturcentrumet Astrid Lindgrens Näs. Det ligger alldeles intill författarens barndomshem i Vimmerby på tisdagen, av juryns ordförande Larry Lempert. Guus Kuijer kommer att belönas med fem miljoner kronor, och är den tionde som vinner priset.

– Jag är väldigt överraskad och hedrad. Men faktum är att jag måste gå in till tandläkaren nu, sa Guus Kuijer när juryns ordförande ringde upp honom på tisdagen.

”Respekt för barnet”
”Med fördomsfri blick och intellektuell skärpa gestaltar Guus Kuijer både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna. I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck (...) Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi, skriver Alma-juryn om årets vinnare.

Kuijer föddes 1942 och har skrivit böcker både för barn och vuxna. Han debuterade som barnboksförfattare 1975 och har publicerat totalt runt trettio titlar – de flesta för läsare i åldern mellan barndom och tonår.

Guus Kuijer ligger bakom alster som ”För alltid vi två – så det så” (1999), ”Jag är Polleke ska du veta” (2001) och ”Boken om allting” (2004). Tidigare har han bland annat fått det unga litteraturpriset Deutsche Jugendliteraturpreis två gånger, och hans böcker har blivit översatta till över tio språk.

Största barnbokspriset
Alma-priset delas ut till minne av Astrid Lindgren, och är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. I år var 184 kandidater från 66 länder nominerade. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur runt om i världen.

Priset ska överlämnas till Guus Kuijer vid en ceremoni på Stockholms konserthus sent i maj.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almapriset

Mer i ämnet