Foto: AP samt Maja Suslin/TT.

217 författare i gemensam protest mot Putin

Publicerad

I ett öppet brev till den ryska presidenten i samband med OS-starten kritiserar författarna nya ryska lagar som ”tar ett stryptag” på yttrandefriheten.

Fler än 200 författare från en lång rad länder skriver i ett gemensamt brev att ryska politiker under de senaste 18 månaderna stiftat flera lagar som tar ett stryptag på rätten att uttrycka sig fritt i dagens Ryssland.

”Som författare och konstnärer kan vi inte stå tysta samtidigt som vi ser våra författarkolleger och journalister tvingas till tystnad eller riskera åtal och ofta drastiska straff för att de bara uttryckt sina tankar”, står det i brevet.

Brevet, som kommer samtidigt som OS smygstartar, publiceras i bland annat brittiska The Guardian.

Jelinek, Pamuk och Grass

Brevskrivarna (däribland nobelpristagarna Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk, Wole Soyimka samt Günter Grass) pekar särskilt ut tre lagar som extra farliga för det fria ordet. Det gäller lagen som förbjuder ”homosexuell propaganda” riktad till unga, lagen som förbjuder förolämpningar av religionen samt lagen om ärekränkning.

Författarna uppmanar de ryska myndigheterna att dra tillbaka de kritiserade lagarna och respektera det fria ordet.

Rushdie och Atwood skrev också under

Bland brevskrivarna finns också den svenske författaren och debattören Ola Larsmo och internationella storheter som Salman Rushdie och Margaret Atwood. Brevet är en del av Internationella PEN:s kampanj ”Ute i kylan” inför OS i Sotji.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer