John Grisham och Donna Tartt stämmer nu in i kritiken. Foto: TT

95 författare protesterar mot kontroversiell lag

Publicerad

Efter Bruce Springsteen och Bryan Adams: Nu stämmer en lång rad författare, bland andra John Grisham och Donna Tartt, in i kritiken mot USA:s lagförslag om att begränsa transpersoners rörelsefrihet.

95 författare från Mississippi går nu ut i en gemensam protest mot delstatens lagförslag, som bland annat skulle göra det möjligt att vägra ge HBTQ-personer service. Lagen innebär också att transpersoner förbjuds att använda toaletter eller omklädningsrum för det kön de identifierar sig som, och istället hänvisas till det kön som står på deras födelsebevis.

”Litteraturen har lärt oss: ’Jag känner igen dig, du är människa som jag, sprungen ur samma oro, bunden till samma svåra väg i livet’. Det har alltid funnits människor i denna delstat som kämpat mot orättvisa. Det är detta Misssissippi vi tror på, och det är detta vi vägrar sluta slåss för”, skriver de i ett öppet brev, publicerat i Jackson Free Press.

Bland underskrifterna finns namn som John Grisham, Donna Tartt och Ellis Anderson. Tidigare har Bryan Adams ställt in konserter i delstaten av samma anledning, och Bruce Springsteen har bojkottat North Carolina, som också överväger lagförslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.