Akademibokhandeln vid bokrean 2017. Foto: TT/Pontus Lundahl

Akademibokhandeln byter ägare – igen

Publicerad

Budet på 263 miljoner gick inte att motstå – nu säljs Akademibokhandeln och Bokus. Nya ägare blir investmentbolaget Volati. För de 500 anställda väntas inga förändringar.

– Bokhandelsaktören är en välskött och lönsam koncern med starka kassaflöden och en mycket väletablerad marknadsposition. Akademibokhandeln och Bokus är samtidigt bland de starkaste konsumentvarumärkena i Sverige med stora kundbaser, säger Volatis vd Mårten Andersson i ett pressmeddelande.

Köptes av riskkapitalbolag

Det var i juni 2015 som riskkapitalbolaget Accent Equity köpte Akademibokhandeln och Bokus av KF som då länge velat göra sig av med bokhandeln.

Riskkapitalbolag brukar kritiserar för sin kortsiktighet men Accent Equity sa sig då ha en plan för ett ägande i företaget i 5-6 år till SvD Näringsliv. Så blev det inte och enligt Accents partner Martin Tisell handlar beslutet om försäljning om köpeskillingen på 263 miljoner kronor.

– Det var ett så pass bra bud att det var rätt att sälja, säger Martin Tisell till Svensk Bokhandel.

Läs mer: Akademibokhandeln och Bokus säljs

Natur & Kultur säljer sin andel

När Akademibokhandeln åter byter ägare väljer även minoritetsägarna J.P. Killberg Bokhandelsaktiebolag, Natur & Kultur och Krasse & co att sälja. Ägarna i Akademibokhandelns ledningsgrupp blir däremot kvar.

Volati som grundades 2003 består av ett 40-tal bolag med omkring 1200 anställda. Verksamheten finns i 16 länder och omsätter 3,2 miljarder kronor årligen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.