Akademien lägger ner Boye-bråk

Publicerad

Att använda en Karin Boye-dikt i bilreklam är ”gravplundring”, menade Svenska Akademien förra veckan.

Förra veckan riktade Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund hård kritik mot Mercedes Benz och reklambyrån som har använt Karin Boyes dikt ”I rörelse” i en bilreklamfilm.

Englund hänvisade till klassikerskyddet i upphovsrättslagens 51:a paragraf, som ger Akademien rätt att ingripa när de anser att en död upphovsmans verk missbrukas.

Reklamfilmen tas bort

Då var det tal om ”gravplundring”, men nu backar Svenska Akademien, efter att en svensk representant för bilföretaget hört av sig:

”Han berättade att reklamfilmen i fråga visades för sista gången i söndags, och att den också tagits bort från deras Youtube-kanal”, skriver Peter Englund på sin sekreterarblogg.

”Vi är nöjda”

Det beslutet lär dock inte ha något med akademikritiken att göra, utan var en del av marknadsföringsplanen redan från början.

Nytt är även att bilföretaget inte ska använda reklamfilmen i sin verksamhet framöver, ens på lokal nivå. Det här räcker för att Englund ska lägga ner frågan.

”Allt detta är vi självfallet nöjda med, och betraktar i och med det fallet som avslutat” skriver Peter Englund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer