Svenska Adademiens ledamöter, med bland andra Kristina Lugn och Anders Olsson, möttes som vanligt under torsdagen – men inte likt föregående vecka i Börshuset, utan på hemlig plats. Foto: TT

Svenska Akademien möttes på hemlig plats – enades om uttalande kring utredningen

Publicerad

Svenska Akademien har ännu inte kommit med något uttalande om den utredning som avhandlat den så kallade Kulturprofilens kopplingar till Svenska Akademien. Torsdagens möte hölls på hemlig plats, och efter tre timmar hade man enats om ett pressmeddelande – som väntas tidigt på fredagsmorgonen, bekräftar ledamoten Göran Malmqvist.

Att sammanträdet hölls på hemlig plats stod snart klart då ingen av ledamöterna syntes till vid Börshuset före mötet vid 17-tiden. Detta bekräftades först av Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson i en kommentar till Expressen.

Ledamoten Göran Malmqvist utvecklar i ett uttalande till TT en del av innehållet på mötet:

– Vi fastställde att Anders Olsson är vår sekreterare resten av vårterminen. Jag, som var kansler tidigare, blev vald till direktör resten av vårterminen, och kansler blev Tomas Riad, säger han och fortsätter:

– Sedan blev vi klara med ett pressmeddelande där vi enats om en formulering. Det ska sammanställas i kväll av Anders Olsson, och kommer att lämnas i morgon tidigt. Jag är glad att vi äntligen lyckats få i väg det här pressmeddelandet. Det är en stor vinst för Akademien, säger Göran Malmqvist.

Knytblusmanifestationer utanför Börshuset

Ledamoten Kristina Lugn skriver i ett sms till Dagens Nyheter att ”pressmeddelandet är skrivet och kommer att skickas iväg så att ni har det i morgon”

Under torsdagen hölls Knytblusmanifestationer, till stöd för Sara Danius, på flera håll i landet – bland annat utanför Börshuset i Gamla stan i Stockholm, den plats där Akademien normalt håller sina sammanträden.

Krisen är total i Svenska Akademien, och efter att den ständiga sekreteraren Sara Danius för en vecka sedan meddelat att hon lämnar sina uppdrag inom institutionen handlar mycket nu om hur Akademien ska hantera advokatutredningen.

Göran Malmqvist säger att torsdagens sammanträde haft viss juridisk prägel.

– Vi diskuterade en del externa konsulter vi behöver för vår verksamhet – som är experter på juridik och media – som kommer att hjälpa oss i vår verksamhet i den förändrade Akademien, säger ledamoten till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet