Alex Schulman och Sigge Eklund. Foto: TT

Alex och Sigge gör bok om tiden

Uppdaterad
Publicerad

I september kommer poddkillarnas första gemensamma bok. Temat är tid. ”Alla kan relatera till att inte hitta någon väg in i livet” säger Sigge Eklund.

En halv miljon personer lyssnar på deras podcast. Båda har på var sitt håll gett ut flera böcker. Och nu har Alex Schulman och Sigge Eklund författat tillsammans.

– När man skriver händer andra saker in huvudet än i podden. Det är ett mycket lugnare och mer koncentrerat arbete, man minns andra saker. En bok är ett porträtt från en annan vinkel än en podd, säger Sigge Eklund.

Tid som röd tråd

Boken släpps i september och handlar om deras gemensamma besatthet av tiden.

– En röd tråd i både podcasten och våra romaner är desperationen över att tiden hela tiden förloras. Att tiden går, och försöken att greppa den. Och de gudomliga ögonblicken när tiden står stilla, när man hittar kryphål i tiden och plötsligt är åtta igen, säger Sigge Eklund.

– Det är både en välsignelse och en förbannelse att aldrig känna sig hemma i tiden.

Osunt dåtidsfokus

I boken diskuterar han och Alex Schulman huruvida det är något osunt att ha så mycket fokus på barndomen.

– Något är inte riktigt friskt med att leva i det förgångana. Boken är självanalys i så måtto, vi försöker förstå varför vi har blivit såhär, säger Sigge Eklund.

Han tror att deras besatthet av tid är relaterad till att både deras dramatiska steg ut ur barndomen.

– Det bygger på en sorg, ett trauma. För Alex att hans pappa dog, i mitt fall en skilsmässa som pågick i flera år mellan mina föräldrar. De hade båda kriser jag fick bevittna på nära håll. Det handlar om det som sker för alla människor, att man tvingas se att sina föräldrar är dödliga, säger Sigge Eklund.

Ser världen snett utifrån

Men han ser det som ett högst allmänmänskligt problem att det ibland är svårt att förhålla sig till tiden och dess gång.

– Ibland tänker jag att man föds som en person som står ett steg utanför verkligheten och ser den snett utifrån. Alla kan relatera till det där, att inte hitta någon väg in i livet. Att vissa dagar vara ur synk med tiden, säger han.

– Jag tror att en tredjedel av alla människor är fast i det förflutna. En tredjedel är fast i nuet – de försöker maxa det, det är missbrukarpersonligheter. Och den sista tredjedelen ser framåt hela tiden, och planerar, säger Sigge Eklund.

Tid som rörelse och cirkel

Boken är indelad i fyra delar. De tre första är ”då”, ”nu” och ”sen” – och allra sist vill de lösa upp kategorierna.

– I den sista delen i boken försöker vi lämna dessa tre givna tidsdimensioner och berätta om stunder när vi lyckats bli fria från dem, då tiden är en rörelse, en cirkel, snarare än en kronologisk tidsaxel, säger Sigge Eklund.

– Det är kanske meningen med livet, att lyckas vara närvarande i både dået, nuet och framtiden – samtidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.