Kitty Crowther. Foto: Scanpix

ALMA-priset till Kitty Crowther

Uppdaterad
Publicerad

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset) går till författaren och illustratören Kitty Crowther.

Kulturnyheterna når Crowther på telefon strax efter att det meddelats att hon fått priset.

– Det känns fantastiskt. Jag är inte säker på att jag vet vad som hänt. Jag känner mig så stolt, säger en påtagligt medtagen författare till Kulturnyheterna.

Almapriset

– Jag minns att en vän en gång sa till mig tro och bli (believe and become) och jag tänker jag vill vara glad och jag vill hålla på med böcker.

Kitty Crowther är författare och illustratör, verksam i Belgien. Hon föddes 1970 av en svensk mor och brittisk far. Efter att ha fått ALMA-priset blir hon fem miljoner kronor rikare. Prissumman gör utmärkelsen till den största i sitt slag i världen.

Crowther har en hörselnedsättning och tror att det också påverkat hennes sätt att skriva böcker. 

– Jag tror att jag ser och hör på ett annorlunda sätt jämfört med andra människor. Jag är något av en främling överallt. Jag är inte helt svensk, jag är inte helt brittisk och jag är inte helt belgisk, säger Kitty Crowther.

”Humanism och medkänsla genomsyrar”

Prisjuryn skriver i sin motivering: ”Kitty Crowther är linjens mästare, men också stämningens. Hon förvaltar, förvandlar och förnyar bilderboksberättandet. I hennes värld står dörren mellan fantasi och verklighet vidöppen. Tilltalet är varligt och personligt men verkningarna starka och i sin djupa inlevelse med dem som har det svårt visar hon på vägar där svaghet kan vändas till styrka. Humanism och medkänsla genomsyrar och binder samman hennes konstnärskap.”

Priset till Astrid Lindgrens minne (ALMA-priset) delas ut sedan 2003 och går till en eller flera vinnare som får dela på fem miljoner kronor.

Tidigare Almapristagare

Tamer-institutet (2009)

Sonya Hartnett (2008)

Banco del Libro (2007)

Katherine Paterson (2006)

Philip Pullman (2005)

Ryôji Arai (2005)

Lygia Bojunga (2004)

Christine Nöstlinger (2003)

Maurice Sendak (2003)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almapriset

Mer i ämnet