Anders Borg KU-anmäls

Uppdaterad
Publicerad

Finansminster Ander Borg KU-anmäls nu eftersom han låtit bli att driva frågan om sänkt moms på e-böcker. Det trots att riksdagen vill se en sänkning.

Momssatsen på e-böcker är över fyra gånger så hög som på pappersböcker i Sverige. Den ligger kvar på 25 procent, trots att momsen på tryckta böcker sänkts till 6 procent. Skillnaden beror på att EU i sitt momsdirektiv inte likställer e-böcker med tryckta böcker.

Finansminister Anders Borg (M) anmäls nu till Konstitutionsutskottet för att regeringen inte drivit frågan om att sänka momsen på e-böcker. Det trots att både riksdagen och skatteutskottet är eniga i frågan och vill att momsen sänks.

”E-böcker är framtiden”

Miljöpartiets skattepolitiska talesperson Mats Pertoft ligger bakom KU-anmälan.

– Det finns en ovilja att ta tag i detta. Jag tror inte man tycker att det är viktigt. Branschen säger att e-böcker är framtiden och Sverige är ett it-land. Nu måste vi ligga i framkant, säger han till Kulturnyheterna.

EU-kommissionen lade för två år sedan fram förslag på framtida momssatser inom unionen. Trots riksdagens beslut nämndes frågan om sänkt moms på e-böcker aldrig i regeringens svar till EU-kommissionen. Det är bakgrunden till anmälan.

Frågan om sänkt moms på e-böcker har även drivits flitigt av förläggarbranschen.

Reporter i inslaget: Lydia Farran-Lee

Foto: Owe Arkeklev

Klippning: Elizabeth Watson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer