Recension av Anne Appelbaums ”Järnridån”. Foto: SVT

”Appelbaum har en väldigt tydlig politisk agenda”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam har läst Anne Applebaums bok ”Järnridån”.

Den amerikanska journalisten och författaren Anne Applebaum belönades med Pulizerpriset för tio år sedan, för boken ”Gulag – de sovjetiska lägrens historia”.

”Vill varna för vänsterpolitik”

I sin nya bok, i översättning av Margareta Eklöf, koncentrerar sig  Anne Applebaum nu på utvecklingen i Östtyskland, Polen och Ungern med historien om hur Stalin tar kontroll över halva Europa och gör dem till kommunistiska lydstater  – bakom Järnridån.

Recensioner i Kulturnyheterna

– Hon har en väldigt tydlig politisk agenda. Appelbaum tillhör den amerikanska högern. Hon skriver om järnridån för att hon är intresserad av dagens politik.  Hon vill varna för vänsterpolitik, säger Ingrid Elam.

Saknar en större bild

Elam menar att det gör att Appelbaum inte är så intresserad av att förklara hur det kunde komma sig att sovjetsystemet tog Östeuropa så snabbt i sin makt. Utan hon vill visa hur det faktiskt fungerar för att just varna.

– Det kan bli lite problem med den tydliga agendan. Hon utgår från dagböcker och minnesanteckningar – personliga berättelser om hur Sovjet agerar i Östeuropa, eller i de här tre länderna.  Först skickar man dit hemliga polisen, sedan tar man över media, sedan tar man över ungdomarna och så själarna. Men i de här berättelserna, som också är en styrka i boken, måste de ju ha funnits mycket annat som visar en mer hel bild. En vardag, att livet faktiskt pågår, trots allt, säger hon.

”Historien är ett slagfält”

Appelbaum vill visa systemet i all dess råa nakenhet men Ingrid Elam menar att det gör det paradoxalt ännu mer svårförklarligt att sovjetsystemet kunde hålla så länge.

– En mer komplex bild, som hade velat visa hela Östeuropa och vad som hände där hade till och med kunnat se att det fanns vissa likheter med väst. Om man ser till kulturpolitiken till exempel under efterkrigstiden, den är ganska likartad i öst och i väst. Eller att man också hade ambitioner att bygga en välfärdsstad – det hade visat en annan bild, säger Ingrid Elam och avslutar med:

– Men historien är ett slagfält och det är en konstruktion där olika historiker strider om sin sanning. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Recensioner i Kulturnyheterna

Mer i ämnet