Kulturnyheternas redaktör Per Andersson

Är krisen i Akademien över? – Kulturnyheternas Per Andersson svarar

Uppdaterad
Publicerad

Poeten Katarina Frostenson lämnar, mot förlikning, sin stol i Svenska Akademien. Så vad händer nu med Akademiens anseende, utdelningen av Nobelpriset och jakten på nya ledamöter?

– Nettoeffekten av detta är en förgubbning och byråkratisering som jag tror är skadlig för Akademiens prestige, säger Kulturnyheternas Per Andersson.

Under fredagen stod det klart att Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Parterna har kommit överens om att hon avgår mot att hon får 12 875 kronor i månaden och stöd för att kunna bo kvar i lägenheten hon hyr av Akademien.

Finns andra som också borde stå med hundhuvudet

Katarina Frostenson står anklagad för att ha läckt information om Nobelpristagaren i litteratur, något hon nekar till. Hon står också anklagad för jäv då Akademien beviljat pengar till kulturklubben Forum som hon och hennes man, Jean-Claude Arnault, ledde. Men med utgångspunkt i det är Frostenson inte den enda som borde stå med hundhuvudet, resonerar Kulturnyheternas Per Andersson.

– Man kan lägga henne till last för att hon kan ha läckt information till sin man och för att hon ger pengar till Forum, men det har ju alla i Akademien varit med på. Det finns andra ledamöter som har anklagats för att ha läckt information till sina partners. Det låter mer som att det är själva organisationen som är förslummad som har sådana arbetsprinciper.

Den situation som har uppstått mellan Katarina Frostenson och Akademien har, enligt Per Andersson, blivit en genuin förhandling. Därför är det inte heller särskilt konstigt att Frostenson ställer krav.

Ingen grund för ett formellt uteslutningsärende

– Den ena parten har haft något som den andra parten ville ha, nämligen Frostensons utträde och det har Katarina Frostenson kontrollerat. Akademien har visat att de inte tycker att de har någon grund för ett formellt uteslutningsärende utan att de måste få henne att själv lämna. Hon har haft möjlighet att säga: ”Ok, men det kostar pengar.”

– Hon vill kunna fortsätta leva på den standard hon vant sig vid kring köttgrytorna i Akademien. Gissningsvis får hon bo gratis eller billigt i lägenheten och så får hon drygt 12 000 i månaden. Men hon blir ju inte förmögen på det.

Måste hitta kvinnor, yngre och yrkesverksamma författare

Katarina Frostenson är nu ur vägen, så vad återstår nu?

– Nu har de tre vakanta stolar och Sara Danius stol som står tom. I början av hösten satt vi här och sade: ”Nu måste de sätta fart och få in fler ledamöter”, och det har gått oväntat trögt. De måste hitta kvinnor, yngre och yrkesverksamma författare.

– Nettoeffekten av det här blir en förgubbning och byråkratisering som jag tror är skadlig för Akademiens prestige. För att dela ut en Nobelpris måste man ha mer kunskap än en genomsnittlig litteraturvetare på ett universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.