Roland Paulsen, Martin Klepke och Lena Andersson debatterar. Foto: Jennifer Paterson

Arbetslivet – välsignelse eller förbannelse?

Publicerad

I ena ringhörnan författaren och skribenten Lena Andersson och i den andra sociologen och författaren Roland Paulsen. Så var uppställningen när Arbetslinjen debatterades i Almedalen vid lunchtid på onsdagen.

Tillsammans med Martin Klepke, politisk redaktör på tidningen Arbetet, var det tänkt att trion skulle reda ut begreppen kring: ”Rätten till jobb eller tvång att arbeta?”

Roland Paulsen, som skrivit den omdebatterade ”Vi bara lyder – en berättelse om Arbetsförmedlingen”, och Lena Andersson har drabbat samman tidigare under våren, både i tidningsspalterna och i debatter. Och skiljelinjerna var därmed också uppdragna redan på förhand. Lena Andersson ser arbetet som en förutsättning för frihet, medan Paulsen ser det som en form av tvång.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Prisutdelning

Inför debatten delades Johan Hansson-priset ut till Paulsen för hans bok, en av vårens stora brandfacklor i kulturdebatten. Efter blommor och diplom konstaterade sedan Paulsen lakoniskt att förlaget Natur & Kultur först delar ut pris och sedan tvingar honom att försvara sig. Men särskilt hårt ansatt blev han nu inte.

– Lena är ju en så trevlig person så framför allt när man träffas ansikte mot ansikte så är det svårt att ens ha en beef utan jag tyckte att vi hade ett väldigt resonerande samtal i dag, säger Roland Paulsen och tillägger att det här var tredje gången de båda träffades i en paneldebatt.

Och Lena Andersson höll med om att debatten inte utvecklade sig till ett hårt ställningskrig.

– Det här är ju trots allt en form av hyllning till Roland Paulsen, som fått pris. Och jag sitter trots allt i juryn också. Det här kan också visa att en bok kan vara oerhört värdefull, även om man inte håller med om grundstenarna i den, säger hon till Kulturnyheterna.

Fullsatt

Köerna till debatten ringlade sig långa på den smala Visbygatan utanför. Och de som nekades inträde på grund av att lokalen redan var överfull fick nöja sig med högtalare utanför på gatan.

Vad är det i den här frågan som engagerar?

–  Ja, uppenbarligen är det någonting väldigt starkt. Roland Paulsen har på en kort tid skaffat sig en plattform och han talar om något som är väldigt viktigt i deras liv, arbetet: Hur får man det och hur ska man kunna trivas med det? Förmodligen finns det många som är missnöjda med sina arbeten. Eller, jag vet det egentligen inte, är det de som är missnöjda med sina jobb som lyssnar på honom eller de som är nöjda men tror att alla andra är missnöjda. Det får man fråga hans fans om.

Är du nöjd med ditt arbete?

– Ja, jag är mycket nöjd.

Inte på agendan

Trots den stora publiktillströmningen idag så har annars arbetstidsfrågorna halkat bort från den politiska agendan. Kraven på sex timmars arbetsdag är inte lika tongivande idag som de var för ett årtionde sedan, något som Lena Andersson tror beror på en annan fråga,

– Tillväxtfrågan överskuggar allting nu med skräcken för att bli frånåkt av Kina och andra länder som kommer starkt.

Paulsen tycker att det är bekymmersamt att arbetstidsfrågorna i det närmaste lyser med sin frånvaro i Almedalen, men ser ändå ljusglimtar.

– Det finns, vilket är så otroligt glädjande, experiment med sex timmars arbetsdag. Dels på ett äldreboende på Hisingen och på Luleå universitetssjukhus. Det är väl i alla fall små frön som förhoppningsvis kan blomma ut i något större.

Flera fans

Att Roland Paulsen hade många fans i den stora publiken stod klart tidigt. Men sista ordet gick ändå till Lena Andersson som slog fast att:

– Jag tycker inte att man ska få betalt bara för att man finns. 

Debattens vinnare? Sannolikt något som ligger i betraktarens ögon, men även om mycket nog var sagt redan innan så är vi nödda att konstatera: Fortsättning följer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturnyheterna i Almedalen 2015

Mer i ämnet