Hemslöjds chefredaktör Malin Vessbyng, redaktionssekreterare Liv Blomberg och Maria Diedrichs, redaktör.

Årets kulturtidskrift utsedd

Uppdaterad
Publicerad

Årets kulturtidskrift har utsetts på bokmässan i Göteborg.

Priset gick i år till tidskriften Hemslöjd. Utmärkelsen delas ut av Föreningen Sveriges kulturtidskrifter och består av 40 000 kronor och ett verk av konstnären Lisa Strömbäck.

”Känns fantastiskt”

Kulturnyheterna träffade en strålande glad Malin Vessby, chefredaktör för Hemslöjd, direkt efter prisutdelningen.

Bokmässan 2014

– Gud, det känns fantastiskt! Det är det jag kan säga just nu, jätteroligt!

Varför tror du att juryn föll för Hemslöjd?

– Jag tror det handlar om att vi tar vårt ämne så stort allvar. Det finns så många som reducerar hantverk och handarbete till någonting ”pyssligt”, men för oss är det blodigt allvar. För de som håller på med det här är det också blodigt allvar, även om det förstås också handlar om njutning., säger Malin Vessby.​

 Vad prispengarna ska användas till har redaktionen ännu inte hunnit tänka på.

– Vi visste ju inte att vi skulle vinna. Lite har vi pratat om att man kanske skulle ska resa någonstans – komma till någon som är jätteduktig på någonting inom hantverk, Vi är intresserade av material och tekniker och människor som tar sig an det på djupet.

”Nyfiket och kunnigt”

I motiveringen lägger juryn tyngd vid formigningen och tidningens sätt att ta sig an slöjd och hantverk.

”Hemslöjd är tidskriften som nyfiket och kunnigt rör sig i ett fält präglat av både föränderlighet och djupa traditioner. Vackert formgiven, med en tydlig egen röst lyckas tidskriften fånga teman i framkant av slöjd- och hantverkssfären. Med kreativitet och hög kvalitet i såväl texter som bildmaterial, görs slöjden och konsthantverket till goda utgångspunkter för både folkbildning, kulturkritik och samhällsanalys.“

Övriga nominerade till årets pris var tidskrifterna Form, Hjärnstorm, Provins och Populär Poesi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2014

Mer i ämnet