Den finska poeten Sirkka Turkka. Foto: Pertti Nisonen Kustannusosakeyhtiö TammiVisa alla (2)
Visa alla (2)

Årets Tranströmerpris till Sirkka Turkka

Det blir den finska poeten Sirkka Turkka som tilldelas 2016 års Tranströmerpris. Hon får priset ”för en slitstark poesi som handfast och respektlöst sluter sig kring tillvarons grundvillkor”.

Sirkka Turkka debuterade som poet 1973 och har sedan dess hunnit med ett dussintal diktsamlingar. Hon har tidigare prisats i Finland vid ett flertal tillfällen där hon mottagit Finlandiapriset, Eino Leinopriset och Aleksis Kivipriset. Hon är översatt till ett tiotal språk.

Priset hedrar den Nobelprisvinnande poeten Tomas Tranströmer och är instiftat av Västerås stad där han var bosatt 1965-2000. Ändamålet för priset är att ”belöna ett högtstående författarskap i Tomas Tranströmers anda”.

Priset delas ut vartannat år och prissumman är på 200.000 kronor. Sirkka Turkka får ta emot priset i Västerås Konserthus den 14 maj.

Tidigare mottagare av Tranströmerpriset

Visa

2014 Lasse Söderberg, Sverige

2012 Durs Grünbein, Tyskland

2010 Kjell Espmark, Sverige

2008 Robert Bly, USA

2006 Lars Gustafsson, Sverige

2004 Inger Christensen, Danmark

2002 Bengt Emil Johnson, Sverige

2000 Adam Zagajewski, Polen

1998 Vizma Belsevica och Knuts Skujenieks, Lettland

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer