Anne Frank. Foto: TT

Anne Franks dagbok ges ut som grafisk novell – skriven av Ari Folman

Uppdaterad
Publicerad

Den Israeliska regissören som låg bakom den Oscarnominerade animerade filmen ”Waltz With Bashir” producerar också en animerad film med titeln ”Where is Anne Frank”, som kommer ha premiär 2019.

Den grafiska novellen ”The Graphic Diary of Anne Frank” är illustrerad av David Polonsky som arbetade med Folman på ”Waltz With Bashir”. Novellen ges ut av den schweiziska stiftelsen Anne Frank Fonds Basel, som grundades av Annes pappa Otto Frank. 

– Den grafiska dagboken är den perfekta lösningen för nästa generation. För att nå dagbokens läsare måste du också hitta deras språk – fler människor kommer få ta del av historien, säger Ari Folman till BBC.

Albumet släpptes i bland annat Tyskland och Nederländerna i september, men ges ut på engelska först nästa år.

Polonsky var skeptisk

Illustratören David Polonsky var först tveksam till att ta sig an projektet, men hoppas att novellen ska inspirerar till samtal kring flyktingars situation idag.

– Det är en historia om en person och alla flyktingar har också en egen historia, säger David Polonsky till BBC. 

Israeliska regissören Ari Folman. Foto: TT

Filmen kommer 2019

Den Israeliska regissören Ari Folman har arbetat med den animerad filmen ”Where is Anne Frank” sedan 2013. Men inspelningen kom inte igång förrän i februari i år och filmen beräknas ha premiär 2019, enligt Variety.

Stiftelsen Anne Frank Fonds uppges ge även det projektet sitt fulla stöd, vilket gett filmskaparna speciell tillgång till texter och familjearkiv, skriver Variety.

Paralleller mellan nu och då

Anne Frank döpte sin berömda dagbok till Kitty. I filmen ”Where is Anne Frank” uppges Kitty vara en person som vaknar upp i Anne Franks hus i Amsterdam i en nära framtid. Hon vet inte att vännen Anne är död sedan länge och ger sig ut på en resa för att hitta henne.

Ari Folman har berättat att han kommer att dra paralleller mellan dåtiden och nuet, precis som han gjorde i sin prisbelönta film ”Waltz With Bashir”.

Anne Franks dagbok har filmatiserats flera gånger tidigare, och även givits ut som seriealbum år 2010 av museet Anne Frank-huset i Amsterdam. Efter en rättslig tvist tvingades museet år 2013 lämna tillbaka brev och foton till Anne Frank Fonds Basel, som alltså ligger bakom den nya grafiska novellen.   

Seriealbumet Anne Franks dagbok som gavs ut år 2010 av museet Anne Frank-huset i Amsterdam. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.