Poeten Athena Farrokhzad sommarpratar måndag 21 juli. Foto: Sveriges Radio

Sommarpratare väcker starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

Athena Farrokhzad drog i sitt sommarprogram i P1 i dag paralleller mellan Aders Behring Breivik och Sverigedemokraterna. Och programmet har redan mötts av en mängd reaktioner.

I en intervju med P3 Nyheters Emanuel Karlsten tidigare i somras lovade hon att kompensera för all opartiskhet Sveriges Radio hittills producerat i år.

Och Athena Farrokhzad höll sitt löfte och talade i sitt sommarprogram i dag om hur hotad hon känner sig av Sverigedemokraternas valaffischer, och om hur tacksam hon är för de som slåss mot fascister på gatan, vilket syftade på de våldsamma attackerna i Kärrtorp och Malmö i vintras.

– När mina vänner och jag försvarar oss beskrivs vi som lika goda kålsupare som de som attackerar, men vi hade hellre skrivit dikter, sa hon i programmmet.

Drar paralleller mellan SD och Breivik

Athena Farrokhzad pratade om klass, feminism och den strukturella rasismen i Sverige. Hon drog även paralleller mellan Sverigedemokraterna och massmördaren Anders Behring Breivik, vilka, enligt dagens sommarptatare, båda vill få kvinnor och pensionärer att tro att muslimerna är det stora hotet.

– De är skilda företeelser, men de är fundamentalisterna vi gemensamt måste skydda oss emot.

Många reaktioner på Twitter

Programmet som sändes i SR P1 i dag har redan fått många reaktioner, bland annat under Twitters hashtag #sommarip1. Och reaktionerna pendlar mellan hyllningar och ilska av dagens sommarvärd.

Expressens biträdande kulturchef Jens Liljestrand skriver att ”Dagens  #sommarip1 var nog det mest glödande och suggestiva politiska brandtal jag hört sen Harold Pinter fick Nobelpriset.

Skribenten Fredrik Virtanen skriver: ”Fruktansvärt bra sommarvärd idag. Lyssna.”

Historikern och journalisten Maja Hagerman ifrågasätter å sin sida Athena Farrokhzads historieskrivning kring rasismen i Sverige: ”Farrokhzad hävdar att rasbiologiska instituet utförde experiment i syfte att eliminera människor. Får man påstå vad som helst?” ”Har grävt i institutets arkiv i två år nu, hittat mycket skamligt, men inget om det.”

Också valet att spela en cover av Ebba Gröns ”Beväpna er” har väckt känslor, då texten av flera tolkas bokstavligt.

Beskriver den strukturella rasismen

En del av programmet ägnades åt den strukturella rasismen i Sverige, något som, enligt Athena Farrokhzad, tydliggörs bland annat i diskrimineringenpå bostadsmarknaden och i skillnaden i medellivslängd i olika förorter.

 – Rasism är att småbarn återfinns i brottsregister av den enda anledningen att de är romer. Rasism är den fattigdom som föder den frustration som sätter förorterna i brand, sa Athena Farrokhzad i sitt sommarprogram.

Hon kritiserade även EU:s migrationspolitik och åsikten att mer invandring till Europa skulle vara en katastrof. För många är katastrofen är redan här, sa Athena Farrokhzad.

– Fråga dem som förlorar i det lotteri som migrationsprocessen innebär.

Athena Farrokhzad utgav diktsamlingen Vitsvit för ett drygt år sedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.