Lena Andersson. Foto: TT Bild

Augustprisade Andersson tackar datortjuven

Uppdaterad
Publicerad

Hon prisas för Årets svenska skönlitterära bok.

Augustgalan gick av stapeln i Stockholm under måndagskvällen. Det kanske tyngsta priset av dem alla – för Årets svenska skönlitterära bok – gick till Lena Andersson för sin ”Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek”.

– För tio år sedan slog jag vad med en finlandssvensk poet om att det här aldrig skulle hända. Jag ska ringa honom imorgon och fråga vad jag är skyldig, sa Lena Andersson på scenen.

Augustpriset

Nu får hon i alla fall 100 000 kronor, som hon kan använda till vadet. Det är prissumman för det 25-åriga litteraturpriset.

Tackar datortjuven

Lena Andersson passade på att tacka – mer eller mindre seriöst – personen som stal hennes dator på skrivarresan i Marseille. Den händelsen tvingade henne nämligen att börja skriva på ”Egenmäktigt förfarande” i stället.

– Då gick jag och köpte ett block. Jag visste att jag förr eller senare skulle skriva den här historien, men den var knepig att ta sig an, säger Lena Andersson till Kulturnyheterna.

”Har gjort noggrann research inifrån”

Den prisade romanen är ett tidlöst drama om passion, makt, förnuft och frihet, med karaktärerna Ester och Hugo i centrum. Juryn tycker att Lena Andersson ”med kärv humor och enastående precision blottlägger förälskelsens systematiska självbedrägeri”.

– Jag ville brätta om makt, obalans, att att tappa koncepten – som alla kan göra ibland. Jo, jag har gjort mycket research. Har känt sådana där känslor. Så jag har gjort noggrann research inifrån, och känt dessa känslor från båda hållen, säger Lena Andersson.

”Medea – släng dig i väggen!”

Skådespelaren Sven Wollter fick presentera Lena Anderssons roman på scenen, innan det avslöjades att hon är årets pristagare. Wollter blev enormt berörd av boken, och kallar den ”bedrabbande”.

– Lena Andersson påstår att hon har skrivit en roman om kärlek. Det är sant, men hon har också skrivit en roman om ett brott. Det tog mig en vecka att läsa boken, för jag måste hela tiden tänka efter, ta en promenad, fundera. Jag är förvånad över att Hugo lever i slutet av boken. Medea, släng dig i väggen!

Kan läsas med olika perspektiv

Lena Andersson är en kritikerrosad författare sedan tidigare. Hon har lite svårt att förstå att just den här romanen gick hem så pass bra hos Augustprisets jury.

– Jag kan inte riktigt förstå det själv. Men jag tror att den når vissa smärtpunkter som många känner igen sig i. Och den kan ses ur olika perspektiv – som en kritik mot både honom och henne, beroende på vad man själv har upplevt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Augustpriset

Mer i ämnet