Linnea Axelsson fick priset för årets Svenska skönlitterära bok ”Aednan” vid Augustpriset 2018 i Konserthuset. Foto: TT

Augustvinnaren Linnea Axelsson: I lyriken hittar man det som verkligen berör

Uppdaterad
Publicerad
I prestigekategorin Årets skönlitterära bok prisas författaren Linnea Axelsson för dikteposet Aednan. En lyrisk familjeskildring som följer två samiska släkter genom 1900-talet fram till idag.
– Jag hoppas man fortsätter ta samiska konstnärer på allvar och bedömer deras verk på samma villkor som alla andra, säger hon till Kulturnyheterna.

Med Aednan som Augustvinnare är det andra gången som en diktsamling prisas i kategorin Årets skönlitterära bok. Första gången var Tomas Tranströmers Sorgegondolen år 1996.

Och Linnea Axelsson efterfrågar mer plats åt det lyriska.

– Jag tycker att lyrik borde ha en större plats. Lyriken kan beröra på andra sätt och det är vanligare i lyriken att man hittar det som verkligen berör. Det är en speciell kommunikation som jag tycker är väldigt viktig, säger hon.

Speglar samernas moderna historia

Det närmare åttahundra sidor långa verket Aednan är Linnea Axelssons poesidebut, och berättar historien om två samiska familjer som speglar samernas moderna historia från början av 1900-talet till vår tid.

”Förlusten av den samiska aednans livsrytm fångas i två familjehistorier generationers undanträngda tillhörighet till språk och natur lämnat existentiella revor”, så skrev juryn i sin motivering vid nomineringen till priset.

Bidra till högre förståelse

Boken rymmer bland annat skildringar av de tvångsförflyttningar av samer som skett. Och Linnea Axelsson tror att hon genom att priset nu kan bidra till högre förståelse hos svenska folket för hur staten behandlat samerna.

– Människorna i min bok har varit med om de här stora traumatiska erfarenheterna. Om man läser boken får man naturligtvis en bild av det, säger hon.

Vad tror du det här priset kommer betyda för samisk kultur?

– Jag vet inte. Men jag hoppas att man fortsätter ta samiska konstnärer på allvar och bedömer deras verk på samma villkor som alla andra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer