Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare Foto: TT / Skärmklipp

Avhoppen från Svenska Akademien en världsnyhet

Uppdaterad
Publicerad

Fredagens tre avhopp från Svenska Akademien är inte bara en stor nyhet i Kultursverige. Det rapporteras om institutionens kris i medier i hela världen.

Nyhetsbyrån Reuters var en av de första internationella medierna att skriva om Svenska Akademiens kris. Flera publikationer, bland annat New York Times och indiska Firstpost har plockat upp texten med rubriken att Svenska Akademien drabbats av massavhopp.

Frankrike, Spanien och Brasilen

Anrika franska tidningen Le Monde skriver om de tre avhoppen och om de anklagelser om sexuella trakasserier och övergrepp som riktats mot den så kallade kulturprofilen.

Krisen i Svenska Akademien

Spanska El Mundo och nyhetssajten Brasil Online har båda publicerat nyhetsbyrån EFE:s artikel. Den beskriver det som att Svenska Akademien har haft problem under en längre tid och att man nu, efter avhoppen, kommer ändra reglerna för utträde.

Sydafrika och Tyskland

Sydafrikanska ENCA har plockat upp AFP:s text om avhoppen. ”Tre hoppar av Svenska Akademien i protest mot påstådda sexövergrepp” lyder rubriken. Tidningen refererar också till det pressmeddelande Akademien gick ut med i höstas där man berättade att personal vid akademien och ledamöters familjemedlemmar utsatts för ”oönskad intimitet” av den så kallade kulturprofilen.

Tyska Süddeutsche Zeitung har rubriken ”Endast tolv kvar” och skriver att Svenska Akademien skakas av en skandal som handlar om både sexuella övergrepp och svarta pengar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet