Jessica Schiefauer fick Augustpriset för Bästa barn- och ungdomslitteratur 2015. Foto: TT

Bered mer plats för ungdomsboken

Publicerad

Ungdomar är mer vuxna än barn.
Därför behöver ungdomslitteraturen bli sin egen, tycker författaren Jessica Schiefauer.
”Det är väldigt konstigt att klumpa ihop människor på det sättet”, säger hon.

En ungdomsboksförfattare fick Almapriset 2016.

Meg Rosoff skriver för ungdomar, eller unga vuxna, som författaren Jessica Schiefauer hellre kallar gruppen. Hon fick Augustpriset i kategorin Årets svenska barn- och ungdomsbok förra året.

– Samma år som jag fick mitt första bokmanus antaget fick Sonya Hartnett Almapriset. Hon har skrivit ganska avancerad och mörk litteratur för unga vuxna. Om hon inte hade fått priset, hade jag aldrig känt till henne, och då hade jag aldrig vågat fortsätta i den riktning jag gjorde, säger hon.

Gärna vuxet – men inte olämpligt för barn

Jessica Schiefauer fick Augustpriset för boken När hundarna kommer, om ett en kille och en tjej som blir kära i varandra, samtidigt som killens bror lockas in i en destruktiv tillvaro av hat, hakkors och våld.

– Nu har vi ett likhetstecken mellan barn- och ungdomslitteratur. Men om vi ska ha något och-tecken någonstans, är det bättre att det det heter unga vuxna- och vuxenlitteratur.

För en människa som nästan är vuxen har just mer gemensamt med en vuxen än med ett barn, tror Jessica Schiefauer. Framförallt är en ung vuxen mer benägen att identifiera sig som vuxen än som ett barn.

– Jag som författare skulle känna en stor frihet om den gränsen flyttade lite på sig. Nu är det som att ungdomsböcker, eller böcker för unga vuxna som jag hellre använder, gärna får funka för vuxna också, men absolut inte bli olämpliga för barn. För mig blir det en black om foten som jag inte vill ha, säger hon.

Ung ungdomsbok

– Det skulle vara fint om ungdomslitteraturen kunde få en stämpel på sig som gör den attraktiv för unga. Det kan man säkert inte bara göra genom att låta den närma sig vuxenlitteratur, men när jag var 16, 17 år ville jag inte ha att göra med någonting som riktade sig till unga, för att jag kände att jag var på väg att bli vuxen.

Tids nog kommer litteratur för unga få den egna liga den egentligen kräver, tror Jessica Schiefauer.

– Det brukar sägas att ungdomsboken är en relativt ung företeelse. Brukar man inte prata om Räddaren i nöden är den första riktiga ungdomsromanen? Den är från början av 50-talet. Romanen har vi väl haft sedan renässansen ungefär, och barnboken väldigt länge. Det kanske kommer ta ett tag att göra den här avdelningen, men litteraturen för unga vuxna har uppenbarligen kommer för att stanna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer