Bibliotek i Malmö stänger ute Lilla Hjärtat Foto: SVT

Bibliotek tar bort Lilla Hjärtat

Publicerad

Efter ett nystartat mångfaldsarbete har stadsbiblioteket i Malmö beslutat att ta bort de kritiserade böckerna om Lilla Hjärtat från hyllorna.

Böckerna försvinner inte från biblioteket – de kommer gå att låna också i framtiden, men de tas bort från hyllorna. Anledningen är att biblioteket vill ha en miljö som känns välkomnande för alla.

– Lilla Hjärtat innehåller ett antal stereotyper som vi inte vill att barnfamiljer som känner sig kränkta av det ska behöva se. Det är en balans mellan rätten till fri och lika information och vårt uppdrag att verka för att malmöborna ska ha lika möjligheter att känna sig välkomna att använda våra bibliotek, säger stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.

Torbjörn Nilsson påpekar också att det hör till bibliotekets uppgifter att lyfta fram vissa böcker, och magasinera andra. Det betyder inte att beslutet inte kan komma att ändras i framtiden.

– Vi vill ha bra relationer med dem som bor i Malmö. Det har kommit rapporter om att rasifierade inte känner sig välkomna på kulturinstitutioner och bibliotek. Så nu testar vi att höja trösklarna för Lilla Hjärtat under en period och ser vilka reaktioner vi får.

Mångfaldsarbete bakom beslutet

Beslutet är ett resultat av ett arbete med en referensgrupp med medlemmar från Interfem, en organisation för kvinnor och transpersoner som blir rasifierade, Afrosvenskarnas forum för rättvisa och Romskt informations- och kunskapscenter i Malmö.

Slutade teckna figuren

Det var hösten 2012 som debatten om barnboksfiguren Lilla Hjärtat rasade. Ett stort antal debattörer ansåg att författaren Stina Wirsén skapat en rasistisk nidbild av svarta. Kritiken ledde till att Wirsén själv kontaktade sitt förlag och uppmanade dem att sluta sälja böckerna där figuren förekom.

I ett mail till Kulturnyheterna beklagade Stina Wirsén att människor känt sig sårade av Lilla Hjärtats utseende.

”Det var det sista jag ville. Avsikten har hela tiden varit det motsatta, att skapa en stark förebild – en hjältinna. Jag har alltid hoppats att de brokiga skulle leda till samtal och diskussioner bland dem som läser böckerna.”, skrev hon.

Tidigare har också biblioteket i Botkyrka kommun valt att plocka bort böckerna där Lilla Hjärtat förekommer från sina hyllor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer