Bibliotekarierna knackar på hemma hos folk

Uppdaterad
Publicerad

Bibliotekarierna har blivit fluortanter. Nu startar ett projekt där biblioteken kommer på hembesök för att ge bort nyttiga böcker.

– All forskning pekar på att de första åren, när barnet är 0-3 år, är absolut viktigast för barnens språkutveckling. De bör översköljas av ord, berättelser. Även om barnen inte tycks förstå så sitter orden där sedan, säger Maria Juthberg, bibliotekarie i Södertälje.

Tillsammans med kollegan Ann Baugus drar hon runt på en dramaten fylld med bokpåsar i bostadsområdet Hovsjö. I varje bokpåse finns tre pekböcker och information om barns tidiga språkutveckling och vikten av att läsa.

”Väldigt exklusivt”

Bibliotekarierna ska besöka totalt 70 familjer i området, som alla har barn som är runt sex månader. Tillsammans med Landskrona och Göteborg är Södertälje pilotkommun för det nya projektet Bokstart, en satsning som Kulturrådet ligger bakom. Det handlar om att stödja små barns språkutveckling och stimulera till läsning.

– Vi hoppas att man börjar läsa väldigt tidigt för sina barn, och att det bidrar till ett stort intresse för böcker, säger Ann Baugus.

Bokstart har tidigare sjösatts i Danmark, och liknande projekt har visat sig framgångsrikt i Storbritannien.

– Det är väldigt exklusivt att å en egen bibliotekarie i ditt eget vardagsrum. Man kanske inte heller har för vana att besöka biblioteket. Har du ett liutet barn kanske det är jobbigt att gå till biblioteket också, det kan räcka att gå och handla eller gå till bvc, säger Maria Juthberg.

Förvarnar

Kan ni känna det som att ni tränger er på när ni kommer och ringer på?

– Det kan man göra, ibland. Vi har ju skickat ut papper i förväg och talat om att vi kommer, men alla tycks inte ha uppfattat det. Men då får man förklara vem man är och varför man kommer, och lämna över böckerna.

– I de fall vi har varit väntade har det blivit ett väldigt positivt besök, där man har velat diskutera språk och läsning med oss. Många undrar ju lite grand över språkutveckling, om man är flerspråkig, vilket språk ska man börja tala först till exempel, säger Ann Baugus. 

Böcker som ett smörjmedel för talet och språkhälsan. Bibliotekarier som kommer och hälsar på med en dos näringsriktig litteratur. Det för tankarna till forna tiders floursköljning.

Känner ni er lite som fluortanter?

– Haha! Ja lite. Det är väldigt speciellt att knacka på hos någon man inte känner och kliva in och hänga av sig och sätta sig i soffan i ett främmande hem. Det krävs respekt faktiskt, säger Maria Juthberg.

Se ett inslag om projektet i Kulturnyheterna i kväll klockan 19.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.