Böcker som ogillas av Kina tas ur försäljning

Uppdaterad
Publicerad

En av Hong Kongs ledande bokkedjor plockar bort politiskt känsliga böcker. Anledningen är att fem bokhandlare som arbetat med just den typen av litteratur försvunnit.

Nu har den senaste tidens försvinnanden fått den påverkan som med stor sannolikhet var målet. Böcker om politiska skandaler och andra typer av ämnen som anses vara politiskt känsliga plockas bort från en av Hong Kongs ledande bokaffärer, rapporterar The Guardian.

Anklagelser har riktats mot det kinesiska fastlandets säkerhetspolis som tidigare gjort sig kända för liknande kidnappningar för att skrämma och tysta meningsmotståndare. 

– Hongkong har varit ett område med stor respekt för yttrandefrihet och fria medier men de senaste åren har de som bor där upplevt ett ökat tryck och inflytande från fastlandet, sa Kinakännaren Malin Oud till Kulturnyheterna i samband med en tidigare intervju om bokhandlarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.