”50 nyanser av honom” – en titel som inte säljer dåligt. Foto: Scanpix

Bokförsäljningen minskar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av böcker har minskat med sju procent hittills i år. Oroande, tycker Svenska Förläggareföreningen.

Branschtidningen Svensk bokhandel rapporterar att bokförsäljningen sjunkit med sju procent de åtta första månaderna i år. Det är Svenska Förläggareföreningen som sammanställt försäljningsstatistik från bokförlagen mellan januari och augusti.

Det kanske inte är några alarmerande siffror- försäljningen av böcker brukar ligga lägre under det första halvåret – för att knappa in under hösten och när det lackar mot jul. Augustpriset, Nobelpriset i litteratur och julklappsförsäljningen är avgörande för att höja försäljningssiffrorna.

Det som är ovanligt är att försäljningen dyker med så mycket som sju procent under det första halvåret.

– En sjuprocentig minskning är ändå ganska mycket, en siffra som oroar, säger Kristina Ahlinder, vd på Svenska Förläggareföreningen, till Kulturnyheterna.

Nyligen aviserade Bonnierförlagen nedskärningar – personalen ska minskas och antalet titlar minskar – en konsekvens av att bokförsäljningen minskar.

– Bokbranschen påverkas självklart av den ekonomiska krisen. Förlagen är pressade och bokhandlarna är pressade, säger Kristina Ahlinder.

När bokmomsen togs bort vid millennieskiftet följde goda år för bokbranschen. Under ett antal år blomstrade försäljningen. Men 2007 vände det. Mellan 2007 och 2010 gick bokförsäljningen ned med sammanlagt 12 procent. År 2011 vände dock trenden, och det blev ett plusår.

Mellan januari och augusti i år backade bokförsäljningen igen, nu med 7 procent jämfört med samma period förra året. Det tyder på att 2012 blir ett minusår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.