Hilary Mantel och hennes vinnarbok. Foto: Ap/Scanpix

Bookerpriset till brittiska Hilary Mantel

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska författaren slår flera rekord samtidigt med sin kungaroman.

Den brittiska författaren Hilary Mantel har vunnit Bookerpriset tidigare. För bara tre år sedan tog hon emot äran för sin roman ”Wolf hall”, som handlar om den engelska kungaätten Tudor. På tisdagen fick Hilary Mantel ta emot Bookerpriset igen, tack vare sin blodiga uppföljare ”Bring up the bodies” (2012).

Det här gör Mantel unik på flera sätt. Hon är den första brittiska författaren som har fått priset två gånger, den första kvinnan som gör en sådan repris och hennes roman är också den allra första uppföljaren som prisas av Bookerjuryn. Det konstaterar nyhetsbyrån AP.

Glad över förtroendet

Själv verkar Hilary Mantel väldigt hedrad över utmärkelsen. Såhär sa hon när hon tog emot sitt pris i Guildhall i London:

”Man väntar på Bookerpriset i 20 år och så dyker två upp samtidigt (...) Jag ser det här som en troshandling och ett förtroendevotum”.

Bookerpriset instiftades 1969 och delas ut till författare från Storbritannien, Irland och det så kallade samväldet – över 50 länder varav många har varit brittiska kolonier. Pristagarna brukar ofta märka att deras böcker säljer mycket bättre efter utmärkelsen.

Hilary Mantel belönas med motsvarande drygt 500 000 svenska kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.