Vinner för boken De kommer drunkna i sina mödrars tårar.

Johannes Anyuru Augustpristagare för Årets skönlitterära bok

Uppdaterad
Publicerad

I kväll delades årets Augustpriser för den 29:e gången i ordningen ut under en gala på Konserthuset i Stockholm. Johannes Anyuru blev årets Augustpristagare i den skönlitterära kategorin för De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Sara Lundbergs fick årets pris i kategorin Årets bästa barn medan Fatima Bremmer blev 2017-års pristagare i kategorin Årets fackbok. Årets Lilla Augustpris gick till Den röda cykeln av Saga Miketinac.

Johannes Anyuru, som nominerats för tredje gången, tog under kvällens Augustprisgala emot priset för årets skönlitterära bok för De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Romanen är en både dystopisk och poetisk skildring av ett framtida Göteborg där muslimer måste skriva på medborgarkontrakt för att inte bli kallade Sverigefiender. De som vägrar deporteras till Kaningården, ett miljonprogramsområde och läger.

Johannes Anyuru, som skriver såväl poesi som skönlitteratur, började skriva romanen efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris 2015. I en intervju med Babel i våras berättade han om boken.

Ytterligare fem romaner var nominerade i kategorin Årets skönlitterära bok:

Klas Östergren för I en skog av sumak, Jenny Tunedal för Rosor skador, Isabelle Ståhl för Just nu är jag här, Jörgen Gassilewski för Hastigheten, Sigrid Combüchen för Sidonie och Nathalie. Från Limhamn till Lofoten.

Årets svenska fackbok

I kategorin Årets svenska fackbok blev årets vinnare Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer.

– Nu är Ester tillbaka i vår historieskrivning. Hon hade nog varit oerhört nöjd med det här, hade troligtvis tänt en cigg och tagit ett järn, sa Fatima Brenner i en kommentar efter prisutdelningen.

Boken vann i kategorin, där ytterligare fem böcker var nominerade:

Hédi Fried för Frågor jag fått om förintelsen, Sven Olov Karlsson för Brandvakten, Roine Magnusson, Mats Ottosson, Åsa Ottosson för Nära fåglar, Johan Svedjedal för Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv och slutligen Per Wirtén Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater.

Årets barn- och ungdomsbok

Sara Lundberg Fågeln i mig flyger vart den vill blev årets pristagare i kategorin Årets bästa barn och ungdomsbok.

– Jag vill tacka alla kvinnliga konstnärer som har banat väg genom historien för att jag ska kunna stå här just i dag, sa författaren efter prisutdelningen.

Sara Lundberg tog emot priset även 2009 för Skriv om och om igen, men då tillsammans med tre medförfattare.

Den här gången har författaren skapat en bilderbok för äldre, med inspiration av konstnärinnan Berta Hansson.

I kategorin var ytterligare fem böcker nominerade:

Lisa Hyder och Per Gustavsson Om dagen tar slut, Sara Lundberg Fågeln i mig flyger vart den vill, Elin Nilsson Anrop från inre rymden, Johanna Nilsson För att väcka hon som drömmer, Lena Ollmark och Per Gustavsson Den förskräckliga historien om lilla Hon

Johanna Thydell och Emma Adbåge Dumma teckning!

Tre priskategorier

Augustpriset, som instiftades 1989 av svenska Förläggareföreningen, delas ut med syfte att belöna och uppmärksamma de bästa nyutkomna böckerna i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslitteratur på svenska.

Vinnarna i kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn-och ungdomslitteratur, får en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare, 100 000 kronor vardera – och ett mer eller mindre garanterat uppsving vad gäller försäljningssiffrorna.

Även Lilla Augustpriset delades ut under kvällen, ett pris som instiftades 1994 för att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande. Årets pris gick till Den röda cykeln av Saga Miketinac i en tävling som är öppen för alla mellan 16 och 20 år.

– Det känns hedrande och häftigt och jag är väldigt stolt, sa den nyblivna pristagaren i en kommentar efter utdelningen.

Saga Miketinac passade under talet även på att tacka sin lillasyster och sin svensklärare.

– Utan honom hade jag inte vågat skicka in något bidrag överhuvudtaget, sa hon inför publiken.

Fakta

Här är alla nominerade 2017

Årets svenska skönlitterära bok:

Johannes Anyuru för ”De kommer drunkna i sina mödrars tårar”

Sigrid Combüchen för ”Sidonie & Natalie. Från Limhamn till Lofoten”

Jörgen Gassilewski för ”Hastigheten”

Isabelle Ståhl för ”Just nu är jag här”

Jenny Tunedal för ”Rosor skador”

Klas Östergren för ”I en skog av sumak”

Årets svenska fackbok:

Fatima Bremmer för ”Ett jävla solsken. En biografi om Ester Blenda Nordström”

Hédi Fried för ”Frågor som jag fått om förintelsen”

Sven Olov Karlsson ”Brandvakten”

Roine Magnusson, Mats Ottosson och Åsa Ottosson för ”Nära fåglar”

Per Wirtén för ”Är vi framme snart? Drömmen om Europas förenta stater”

Johan Svedjedal för ”Den nya dagen gryr. Karin Boyes författarliv”

Årets svenska barn- och ungdomsbok:

Lisa Hyder och Per Gustavsson för ”Om dagen tar slut”

Sara Lundberg för ”Fågeln i mig flyger vart den vill”

Elin Nilsson för ”Anrop från inre rymden”

Johanna Nilsson för ”För att väcka hon som drömmer”

Lena Ollmark och Per Gustavsson för ”Den förskräckliga historien om Lilla Hon”

Johanna Thydell och Emma Adbåge för ”Dumma teckning

Augustpriset

Augustpriset delas ut i tre kategorier: årets svenska skönlitterära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok. Vinnarna får 100 000 kronor och en Auguststatyett. Men det största priset är den försäljningsuppgång som följer.

Vinnarna utses genom att en jury nominerar sex kandidater i varje kategori. De nominerade titlarna läses sedan av en elektorsförsamling där en tredjedel är bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker. Flest röster vinner.

Lilla Augustpriset vänder sig till skribenter mellan 16 och 20 år och har blivit en plantskola för nya författare. Vinnaren får 15000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.