Politikens litteraturredaktör Jes Stein Pedersen förklarar varför tidningen inte vill intervjua Lagercrantz. Foto: politiken.dk

Dansk tidning bojkottar Millennium

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella hajpen kring David Lagercrantz fristående fortsättning på Stieg Larssons Millenniumsvit som kommer i veckan är enorm. Men danska tidningen Politiken tänker inte göra någon författarintervju med David Lagercrantz.

– Min fråga till förlaget Norstedts och till David Lagercrantz är: tror ni att vi är fullständiga idioter? säger Politikens litteraturredaktör Jes Stein Pedersen till Kulturnytt.

I en kommentar i Politiken förklarar han att tidningen inte kommer att göra någon intervju med Lagercrantz därför att han anser de villkor förlaget ställer är orimliga.

Till att börja med för att reportern inte fick läsa boken innan intervjun.

Men också för att ingenting fick publiceras förrän den 27 augusti när boken släpps, enligt Pedersen inte heller frågor om Lagercrantz förra bok och kontroversen kring citaten i Zlatanbiografin ”Jag är Zlatan”.

Hysteriskt förlagsbeteende

”Norstedts tar priset”, skriver han. Det är det mest hysteriska förlagsbeteende jag varit med om”.

Lina Antrov Berg som ansvarar för utlandslanseringen på Norstedts säger till Kulturnytt att Lagercrantz för att bemöta det enorma pressuppbådet började ge intervjuer i våras, innan boken ännu var färdigställd, och att man därför satte dessa villkor.

– För att vi skulle kunna möjliggöra intervjuer för så många journalister som möjligt var vi tvungna att sätta upp regler: ingen läser boken.

Kulturnyheterna har bokat en intervju med David Lagercrantz och vår reporter har fått läsa boken innan intervjutillfället. Den intervjun publiceras i morgon kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Millennium-uppföljare

Mer i ämnet