Lo Kauppi, Alexandra Pascalidou och Bianca Kronlöf är några av namnen bakom det alternativa litteraturpriset.

Den Nya Akademien delar ut eget ”Nobelpris” i höst

Uppdaterad
Publicerad

Den Nya Akademien, som bildades när Svenska Akademien krisade som värst i våras, kommer att dela ut ett eget pris. Detta för att säkerställa att ett internationellt litteraturpris delas ut 2018, skriver man på sin hemsida.

Tanken är att Sveriges alla bibliotekarier ska nominera två lämpliga kandidater var innan den 8 juli. Priset delas ut den 10 december, samma dag som Nobelfesten. Dagen därpå är det tänkt att organisationen ska upplösas.

– Detta pris blir en positiv motkraft till allt tråkigt och jävligt som har hänt det senaste halvåret, säger gruppens talesperson Bianca Kronlöf till Dagens Nyheter.

Det var Alexandra Pascalidou som tog initiativ till en alternativ akademi i början av maj när det stod klart att årets Nobelpris i litteratur skjuts upp.

Författare som Lo Kauppi och Maria Sveland anslöts via en Facebook-tråd och i dag är gruppen en ideell förening med ett hundratal anslutna författare, bibliotekarier, socionomer och konstnärer, skriver DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.