Deckarförfattaren Joakim Zander. Foto: Emil Malmborg

Han skriver om rasism och klass

Publicerad

Det svenska deckarundret har tuffat på som tåget det senaste decenniet. Lisbet Salander och Saga Norén är internationella kändisar och i många boklådor världen över finns en Scandinavian Crime-sektion.
I Almedalen i dag diskuteras deckaren som politisk plattform och hur boken mer än någonsin kan vara dörröppnare till viktiga samhällsfrågor.

Författaren Joakim Zander är aktuell med ”Orten”, en internationell spänningsroman som utspelar sig i Stockholm, London, New York och i krigets Syrien. Den handlar om IS-rekryter, smågangsters i förorten och riktigt fula fiskar i det politiska toppskiktet.

– Det finns ju en lång tradition av politisk spänningslitteratur i Sverige. Det började med Sjövall-Wahlöö på 70-talet och fortsatte sen med Henning Mankell, Guillou och Liza Marklund, som alltid har ett stråk av samhällskritik i sina böcker, säger Joakim Zander på frågan om han tycker kriminalromanen blivit mer politisk det senaste decenniet.

Utmärkt politisk plattform

Han tycker att deckaren, både i bok- och filmform, är en utmärkt plattform för politiska frågor.

– Det är ju en väldigt aktuell form av litteratur, som ofta skildrar samtiden. Och eftersom det alltid behövs en konflikt av något slag så hamnar man ju ofta på samhällets skuggsida och när man skildrar den typen av miljöer belyser man också samhällsproblemen. Och så är det ju en genre som når en stor publik.

Om Maj Sjövall och Per Wahlöö avslöjade bristerna i 70-talets svenska välfärdsstat i sina romaner om poliskommissarie Martin Beck så har det svenska deckarunder vi talar om i dag ofta en feministisk ådra. Från den radikala hämnaren Lisbet Salander till mer vardagliga porträtt av starka kvinnor som livspusslar med krävande yrken och familj.

Rasism och klass

I ”Orten” handlar det också mycket om rasism och klass. Om känslan av utanförskap. Att förorten och innerstan är väsensskilda, främmande för varandra.

– Som integrationspolitiken ser ut nu, växer det fram en ny underklass där det inte handlar om socioekonomisk bakgrund lika mycket som om härkomst och etnicitet, säger Joakim Zander.

– Jag skrev ”Orten” för att jag inte tyckte det skrivits så mycket om det i deckargenren, men jag tror och hoppas att det kommer komma fler böcker som tar upp de frågorna. Integrationsfrågan är ju, som det ser ut nu, en väldigt samhällspräglande fråga.

Måste se problemen som temporära

Han vill inte kalla ”Orten” för en samhällskritisk bok. Snarare samhällsengagerad.

– Som en spegling av samhället som det ser ut nu. Jag menar inte att migrationspolitiken har havererat. Även om den problematiken som finns i utanförskapsområdena är både hemsk och riktig så är det naturligt att det uppstår problem när det kommer så många nya människor. Men jag tycker det är bra att det gör det, jag tycker vi ska ta emot ännu fler. Vi måste ha tålamod och se problemen som temporära, säger Joakim Zander.

Bakgrund som EU-byråkrat

Hans egen politiska vision är av ämbetsmannakaraktär. Färgad av hans många år som EU-byråkrat i Bryssel.

– När filosofen Carl Popper skulle definiera ”det bästa” kom han fram till att det var det som är minst våldsamt och det som minskar lidande. Jag är inte så intresserad av ideologi utan mer teknokratiskt lagd. Om man släpper ideologin och bara räknar på det så brukar man hitta den bästa lösningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturen i Almedalen

Mer i ämnet