Dillon: ”Det finns ett behov av lyckliga slut”

Publicerad

Den brittiska författaren Lucy Dillon är en storsäljare inom den så kallade Feel good litteraturen – en genre älskad av många och föraktad av andra.

Nya boken med titeln När livet börjar om, slutar liksom hennes tidigare romaner lyckligt. Ett måste för den här genren som Lucy Dillon menar inte sällan också handlar om att övervinna svåra o-umbäranden.

– Folk verkar tro att litteratur riktad till kvinnor handlar om skor, Chardonnay-vin, vänner och shopping, säger Lucy Dillon. Men den har alltid handlat om kvinnor som tampas med svåra problem. Det kan vara alkoholism, drogmissbruk eller kvinnomisshandel.

Produktiv författare

Lucy Dillon har skrivit sex böcker på lika många år. Romantiska berättelser som alla utspelar sig i idylliska Longhampton.

Hon har tidigare skrivit Ensamma hjärtan och Hemlösa hundar, Och så levde de lyckliga, Tango för vilsna själar och Hundra omistliga ting. När livet börjar om är hennes senaste roman och handlar om paret Libby och Jason Corcoran som hamnat i en ekonomisk- och kärlekskris. Hon är arbetslös och han får sparken från sitt jobb inom finansmarknaden.

I ett försök att lappa ihop både äktenskapet och ekonomin, säljer de huset i London och flyttar till landet för att ta över ett gammalt familjehotell med stort renoveringsbehov.

– De har flyttat från London med en skugga över sig och försökt fly från problemen. Men det kan vara tufft att bo på landsbygden om man är ensam, annorlunda eller vill fly från något.

Skriver om att börja om

Lucy Dillon är själv född i Cumbria och läste engelska vid Cambridge och arbetade tidigare som pressassistent i London och sen som redaktör på ett förlag. Nu skriver hon alltså själv böcker, om enligt henne själv, kärlek, vänner, övergivna hundar och gamla hus.

Men framför allt skriver hon om människor som alla på ett eller annat sätt står inför en förändring i livet.

Att börja om är ett återkommande tema i Lucy Dillons böcker. Men det är, menar hon också en verklighet för många – också författaren själv.

Hon bor själv nu med sina två Bassett-hundar i en liten by utanför Hereford dit hon flyttade nyligen efter en skilsmässa.

– Jag var med om en stor nystart förra året när jag bröt upp ur ett långt förhållande, berättar Lucy Dillon. På ett sätt är det enklare, ju äldre man blir, för man vet vem man är. Men det är också svårare, eftersom alla andra är inkörda i sina mönster och vanor.

Feel good- böcker ger hopp

– Det finns ingen tid i livet då man kan känna sig säker på att inget går snett. Men det är skönt att veta att andra sitter i samma båt.

Det är därför feel good-litteratur fungerar. Det kommer alltid att finnas folk som vill läsa om någon som går igenom samma förkrossande problem som läsaren. Det ger hopp om att man kan ta sig igenom det. De senaste tiden har läget varit rätt dystert runt om i världen. Så alltfler känner ett behov av uppmuntran. Ett slags terapi.

Lucy Dillon har, enligt förlaget sålt över 600.000 böcker, bara här i Sverige. Och hon tror att läsarna uppskattar att hennes böcker alltid slutar lyckligt.

Men viktigt är också att karaktärerna i böckerna få kämpa för sin lycka.

– Det kan vara frustrerande att läsa en bok där problemen löser sig på ett kick när det inte gör det i ens eget liv, förklarar Lucy Dillon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.