Jurymedlemmen Sune Nordgren, Föreningen Sveriges kulturtidskrifters ordförande Siri Reuterstrand samt Nina Weibull från Divan. Foto: Rebecca Lundberg.

Divan blir årets kulturtidskrift

Uppdaterad
Publicerad

På Bokmässan tiillkännagavs under fredagen årets kulturtidskrift. Vinnarna blev Divan, en tidning med fokus på konst och psykoanalys.

Divan är en kulturtidskrift med psykoanalytiskt perspektiv som utkommer med två nummer per år. Nu prisas tidningen av Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter.

– Jag är enormt glad och stolt. När vi startade Divan 1989 sade vi att om vi lyckas komma ut i fem år är det en bragd. Varje nummer är som en ny baby, och nu har vi fått 55 bebisar under 25 år, säger Nina Weibull, en av tidningens grundare.

Bokmässan 2015

Prisad estetik

Enligt juryn som delar ut priset räds tidskriften inte djärva utflykter, och de har både spännande teman och tilltalande layout.

– En grundinställning vi har är att bilderna inte ska vara några illustrativa utsagor, utan tala sitt eget språk och korrespondera med texterna, säger Nina Weibull.

Verksamheten hotades

I höstas antogs ett förslag i kulturutskottet som skulle innebära att stödet till kulturtidskrifter skulle minska med 75 procent, det vill säga 15 miljoner kronor. Förslaget fick massiv kritik och drogs därefter tillbaka.

Hur ser ni på kulturtidskrifternas framtid?

– Divan skulle inte finnas utan kulturrådets stöd, utan det skulle bara 20 procent av innehållet återstå. När vi påpekade det, tog det skruv i kulturutskottet och nu försöker vi förvalta stödet så väl vi kan, säger Nina Weibull.

– Kulturtidskrifter är kolossalt viktiga, i en tid då kultursidorna krymper. Divan håller fanan högt genom att ta vid i en europeisk, psykoanalytisk tradition. I en tid med snabba lösningar öppnar vi upp för eftertanke, säger redaktören Carin Franzén.

– Allt vi gör är ideellt arbete. Vi gör det för att det är angeläget, roligt och viktigt. Det här priset ger oss en skjuts, en kick, säger Nina Weibull.

Prispeng och konstverk

Priset som delades ut bestod av 40.000 kronor, samt ett konstverk av Clay Ketter. De andra nominerade tidskrifterna var Cora, Medusa, Dissidentbloggen och Mana.

I fjol gick utmärkelsen till tidskriften Hemslöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2015

Mer i ämnet