• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: AP/TT & Twitter

Dolly Partons bokprojekt för barn når 100 miljoner utdelade böcker

Uppdaterad
Publicerad

Countrystjärnan Dolly Parton startade år 1996 ett initiativ som delar ut gratis barnböcker för att uppmuntra till läsande och lärande. Efter 22 år har sammanlagt 100 miljoner böcker nu delats ut.

Projektet Imagination Library upprättades som en hyllning till Dolly Partons far som aldrig fick chansen att lära sig läsa eller skriva.

Parton växte upp i ett hem med bibeln som enda bok och vill med sitt projekt visa på litteraturens kraft: ”om du kan läsa, kan du utbilda dig själv”, har hon sagt i en tidigare intervju med amerikanska CNBC, rapporterar The Guardian.

Från början omfattade bokprogrammet endast USA, men expanderade till Storbritannien 2007 och Australien 2013. Barn vars familjer anmäler sig till projektet får varje månad gratis en bok postad till sig.

Tisdagens bokutdelning markerade initiativets 100.000.000:e bok att delas ut och gick till då till kongressbiblioteket i Washington. Den bok som biblioteket fick är också Partons egna barnbok, Coat of many colors. En bok som likt låten med samma namn från 1971 handlar om hur en mor syr en kappa av trasor i olika färger till sitt barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.