En bild från sidan i Ann Törnkvists bok där en del av innehållet fått strykas på grund av säkerhetsskäl. Till höger: Ann Törnkvist. Foto: SVT

Efter hotet från fängelset: Nu ges Ann Törnkvist bok om Södertäljenätverket ut

Uppdaterad
Publicerad

Ann Törnkvists reportagebok Följ fucking order, skildrar Södertäljemaffians uppgång och fall. Boken skulle getts ut redan för ett år sedan, men efter påtryckningar från en fängslad gängledare drogs den tillbaka. Med hjälp av ett nytt förlag ges boken nu ut, dock har en del innehåll fått strykas av säkerhetsskäl.

– Sakfrågan är fortfarande med i boken och det krävs inget geni för att veta vad det handlar om men andra människor får prata om det. Jag är inte så stolt över att jag strök det men jag vill inte dö, säger Ann Törnkvist och visar den sida i boken där en tjock svart överstrykningspenna gör en del av texten oläsbar.

Det var förra våren som kriminalvården anmälde ”gängledaren” för att ha hotat Ann Törnkvist inne från Kumlaanstalten. ”Gängledaren”, som nekar till anklagelserna, sitter av en livstidsdom bl.a för anstiftan till tre mord.

Han är enligt polis och åklagare den person som lett det ökända Södertäljenätverket, en maffialiknande grupp som under tidigt 2000-tal ägnade sig åt knarkhandel och indrivningsverksamhet med våld och utpressning som maktmedel i Södertälje.

”Ett parallellsamhälle”

– Kriminella nätverk och de som väljer den världen har sina regler. De har sin egen ”rättsstat”. Alla människor lever under ett samhällskontrakt det är bara att det här är ett parallellsamhälle. Den kritiken som jag fick av gängledaren handlar om att jag skulle sköta mitt, då tänkte jag: Ursäkta mig men jag bor i det här landet, det angår mig i allra högsta grad, säger Törnkvist.

Kulturnyheterna träffar Ann Törnkvist på Södertälje fotbollsarena, hemmaplan för Assyriska FF, samma fotbollslag som anfallsstjärnan Eddie Moussa tillhörde, innan han blev skjuten i ett uppmärksammat dubbelmord.

En händelse som blev startskottet för den omfattande polisinsats som till slut ledde fram till att 17 personer i Södertäljenätverket, däribland ”gängledaren”, dömdes för en lång rad grova brott 2014.

Allvarliga konsekvenser

För Törnkvists egen del har det misstänkta hotet mot henne fått stora konsekvenser. Brombergs förlag valde att inte ge ut hennes bok, trots påskrivet kontrakt och hon kunde av säkerhetsskäl inte fortsätta arbeta som reporter för SR i Södertälje.

Hon kan fortfarande inte vistas i vissa delar av Södertälje utan polisbevakning. Men hotbilden har åtminstone lett till något positivt enligt Ann Törnkvist – en bättre förståelse för de som hamnat i Södertäljenätverkets våld och till slut vågade vittna mot nätverket i rätten och berättar om konsekvenserna i boken.

Ville stoppa nätverket

– Dessa personer ville visa vad de gett upp för att Södertäljenätverket skulle stoppas. Man lämnar sin familj, barn har behövt byta skola, byta namn och börja om, två av dem personer som jag pratat med har diagnostiserats med posttraumatiskt stress, säger hon.

Nu ges boken tillslut ut av Mondial förlag, som har gjort en annan bedömning av allvarlighetsgraden i hotet mot Ann Törnkvist.

– Jag känner främst en lättnad, nu är det klart, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.