Ulrika Milles: ”Elin Boardy vrider perspektivet”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Elin Boardy är aktuell med romanen ”Mary Jones historia”. Kulturnyheternas kritiker Ulrika Milles har läst boken.

Elin Boardy debuterade 2008 med ”Allt som återstår”, en historisk roman baserad på ett verkligt levnadsöde, följt av ”Mot ljuset” om en ung kvinnas frihetslängtan och uppvaknande Nu kommer romanen ”Mary Jones historia” som löper parallellt med klassikern ”Skattkammarön”.

Mary är kökspiga hos kaptenen Long John Silver och hans hustru Dolores lär Mary läsa och skriva och ber henne teckna ner deras histora. När Mary börjar berätta kliver vardagen och kvinnorna fram.

Det här är en historia fylld av vardagsslit, rädslan för våld men också om kärlek och intima hemligheter.

Kulturnyheternas kritiker Ulrika Milles recenserar boken

Skattkammarön. Det är en historia som lockat många författare att bygga vidare på. Gör Elin Boardy nåt intressant av materialet?

– Skattkammarön är ju klassisk pojkbok, till och med förordet slår fast det, som en gräns för alla andra läsare. Men Elin Boardy vrider perspektivet, här är det det kökspigan Mary Jones, föräldralös och oälskad, som erövrar en röst. Det är hon som skriver boken vi läser, och berättar om hur hon tas om hans om paret Silver och långsamt kanske blir en dotter för dem.

– Det är ju ett radikalt nytt perspektiv, och också att Silver hustru Dolores blir en så stark gestalt, John Silvers kvinna som brukar beskrivas rasistiskt som ett ointressant karibiskt vilddjur.

Det är 1700-tal och Storbrittannien håller på att lägga världen under sina fötter. Hur märks det i boken?

– Drömmen om Skattkammarön, att hitta den magiska skatten för att man i strid med andra män fått tag i kartan som leder en dit: här är det en bild av längtan efter frihet. Om Silver hittar skatten ska han köpa ett hem, skapa en familj av tre defekta, sorgsna gestalter: mannen som förlorat ett ben, den svarta kvinnan, fattigungen...

– Det här är Elin Boardys tredje bok och hon skriver alltid om kvinnor som gör sig fria, men inte bara vinner på det. Här sammansmälter temat: kolonialismen och slaveriet är ett faktum. Dolores viktigaste ägodel ett papper som bevisar att hon är en friköpt slav,det är farligt att vara kvinna och fattig, det finns slavar och härskare.

Romanen innehåller flera sexskildringar. Vilken roll spelar de?

– Den som letar efter dem blir besviken, de är ganska dolda, men Boardy bra på att skildra åtrå som är oklar och våldsam på ett sätt som är både smart utmanande och en njutning att läsa. Här finns både det androgyna, det bisexuella och den omkastade makten, det som räknas är om man vågar och får känna vad man vill med sitt liv. På vägen dit måste man skapa ett språk som Mary Jones gör här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.