”En slags identitetsförvirring”

Publicerad

Turerna har varit många kring den högerextrema tidningen Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Kritiker menar att mässans fokus på ”yttrandefrihet” och ”värdegrund” väger lätt – mot pengar och affärsavtal.

För några veckor sedan stod Bokmässans dörrar öppna för den högerextrema tidningen Nya tider. Vd Maria Källsson motiverade beslutet i en intervju med SVT den 18 augusti:

”Som vi alltid gör, så gör vi en bedömning av vad det är för en utställare. Den här tidskriften har presstöd sedan något år tillbaka. Bok & Bibliotek vill ju alltid vara en arena för det fria ordet.”

Kort därefter kom beskedet att Nya tider ändå skulle stoppas från Bokmässan. Detta då tidningen inte delade mässans värdegrund, enligt Maria Källsson.

”Det här är ett enskilt och väldigt specifikt fall där man (Nya tider) inte står bakom demokratiska principer och att alla människor har lika värde”, sade hon till SVT den 25 augusti.”

”Handlar om det strikt juridiska”

Men för några dagar sen kom då ett tredje besked. Nya Tider får ha en monter på Bokmässan, detta eftersom det inte gått att upplösa avtalet mellan de båda parterna.

– Det sista beslutet handlar om det strikt juridiska. Vi har ingått ett avtal med en part och den parten har rätt att ställa ut på Bokmässan i år. Det värdegrundsrättstliga är inte grunden för beslutet här, säger Maria Källson.

Pengar styr besluten

Hanteringen av fallet Nya tider har fått kritik av författare, kulturskribenter och mässbesökare. En av dem är författaren och skribenten Maria Küchen.

Hon menar att företaget Bokmässan vidlyftigt slänger sig med begrepp som yttrandefrihet och värdegrund i marknadsföringssyfte. Men när det väl bränner till är det pengar och affärsavtal som styr besluten.

– Jag tror det beror på en slags identitetsförvirring: Bokmässan har kanske inte riktigt klart för sig vad den är och vad den vill vara. Den är dels ett kommersiellt sammanhang, men vill också vara ett sammanhang där man sprider litteratur och talar om det fria ordet. De här intressena kanske krockar, och så vet man inte på vilket ben man ska stå, säger Maria Küchen.

”Kontraktet kan inte rivas upp”

Bokmässans vd Maria Källson kan inte uppge vilka avtalsvillkor som gör att kontraktet med Nya tider inte kan rivas upp.

– Det är en juridisk prövning som gjorts. Jag kan inte den utantill.

Det kan väl inte vara omöjligt att köpa ut någon från er monter?

– Om den andra avtalsparten inte vill något annat än att ställa ut så har man inte så mycket val.

Hur ser du på kritiken att Bokmässan kan upplevas gömma sig bakom juridiken för att slippa ta ställning?

– Jag ber att få återkomma tills vi har utvärderat vårt arbete och vår hantering av den här frågan. Jag har ingen kommentar till den kritiken. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer