Foto: TT

EU kräver att Gui Minhai friges

Uppdaterad
Publicerad

EU:s ambassadör i Kina kräver nu den omedelbara frigivningen av den svenske förläggaren Gui Minhai, rapporterar BBC.

Ambassadören Hans Dietmar Schweisgut meddelade under onsdagen att EU ställer sig bakom Sveriges krav på att Gui Minhai ska friges.

– Vi förväntar oss att Kinas regering omedelbart släpper Gui Minhai och låter honom återförenas med sin familj. Han har rätt till vård och att få kontakt med Sveriges ambassad, i egenskap av svensk medborgare och som medborgare i den Europeiska unionen, säger Hans Dietmar Schweisgut till BBC.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Kinas ambassadör kallad till utrikesministern

Gui Minhai försvann 2015 under en vistelse i Thailand, och dök senare upp i Kina där han gripits av för trafikbrott. Människorättsorganisationer och Minhais familj har menar att anklagelserna är politiskt motiverade, då Gui Minhai publicerat flera böcker om nyckelpersoner i Kommunistpartiet.

Efter att ha avtjänat två år i fängelse släpptes han i oktober 2017, och har befunnit sig i husarrest. Han greps på nytt i helgen av kinesisk polis när han försökte söka vård i Peking.

Hans dotter Angela Gui leder en kampanj från Storbritannien för att han ska friges, och utrikesminister Margot Wallström (S) har kallat till sig Kinas ambassadör i spåren av händelsen. Kinesiska myndigheter har inte gett någon förklaring till gripandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunna förläggaren Gui Minhai

Mer i ämnet