Foto: TT

Eva Gabrielsson: Det är groteskt

Uppdaterad
Publicerad

Eva Gabrielsson var sambo med Stieg Larsson under 30 års tid och har spelat en av huvudrollerna i bråket om rättigheterna till Millenniumtrilogin. Även hon är kritisk till Lagercrantz uppföljare: ”Han hade aldrig någonsin gått med på det här.”

I och med utgivningen av David Lagercrantz omdebatterade uppföljare tar striden om förvaltningen av Stieg Larssons verk ytterligare en vända. 

Eva Gabrielsson, antagligen en av världens mest uppmärksammade sambos, förlorade rättighetsstriden mot Stieg Larssons bror och pappa. Hon är inte positiv till att Norstedts tillsammans med familjemedlemmarna nu är i färd med att släppa en fjärde bok.

Millennium-uppföljare

”Inte i hans sinnevärld”

– Det fanns ju inte i hans sinnevärld att någon annan skulle överta hans författarskap. Tanken är grotesk, särskilt om man kände honom och vet hur noga han var med att få det som han ville.

– Han släppte inte texter till någon annan så där, han var verkligen genuin i sitt eget uttryck. Så det här hade han aldrig någonsin gått med på, säger hon till Kulturnyheterna.

Larsson hade ytterligare ett manus

I SVT:s Uppdrag Granskning från 2008 tillkännagav Gabrielsson att Larsson skrivit 320 sidor på ytterligare en roman. Ett manus hon hade tillgång till. Planen var då att hon skulle avsluta boken.

– Det var helkorkat, det är ingen som ska försöka avsluta någonting på en annan författares verk.

Norstedts är noga med att det är en fristående fortsättning. Är du säker på att Stieg hade tyckt att det var fel?

– Ja, absolut. Och det är en konstig ordning att man säljer ut karaktärer ur böcker och frigör dem från själva berättandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Millennium-uppföljare

Mer i ämnet