Foto: SVT

Fem personer utanför Akademien ska vara med och utse Nobelpristagare

Uppdaterad
Publicerad

En kommitté bestående av ledamöter från Svenska Akademien och externa litteraturkritiker och författare ska utse nästa års Nobelpristagare i litteratur. Det bekräftar en av de tillfrågade för Kulturnyheterna.

– Det ska bli intressant, säger Rebecka Kärde, kritiker.

Fem externa personer ska ha tillfrågats om de vill utse 2019 och 2020 års Nobelpristagare i litteratur, tillsammans med fem utvalda ledamöter ur Svenska Akademien, bekräftar Svenska akademien i ett pressmeddelande.

Det är författarna Gun-Britt Sundström och Kristoffer Leandoer, och litteraturkritikerna Rebecka Kärde och Mikaela Blomqvist samt översättaren Henrik Petersen som har fått frågan.

Krisen i Svenska Akademien

Lars Heinkensten, vd för Nobelstiftelsen, skriver i ett uttalande att de fem utomstående personernas intåg i Nobelprisarbetet är ett steg i rätt riktning för att återupprätta Svenska Akademiens förtroende.

”Invalet av många nya, fristående ledamöter innebär att ett avstånd skapas till det gångna årets händelser”, skriver han.

Han skriver även att en förutsättning för att Svenska Akademien ska få grönt ljus för att få dela ut 2018 och 2019 års Nobelpris i litteratur framöver är att Akademiens verksamhet reformeras och att man ”tydligt är på väg att återvinna sin trovärdighet”.

”För bra för att vara sant”

Rebecka Kärde, poet och litteraturkritiker, är en av de fem utomstående personer som erbjudits att bli en extern sakkunnig i den nya Nobelkommittén.

– Jag vet egentligen inte så mycket. Jag har inte träffat Anders Olsson än så jag inväntar information. Men vad jag förstår så handlar det om att läsa igenom de nominerade till priset och diskutera det. Men jag vet inte exakt hur arbetet kommer gå till, det får vi se. Om några månader kommer vi bestämma hur vi ska arbeta, säger hon.

Även Kristoffer Leandoer, författare, kommer ta plats i kommittén.

– Jag tänkte att det var lite för bra för att vara sant. Det har varit väldigt tråkigt att Nobelpriset inte delas ut i år. Alla jag känner som jobbar med litteratur har varit ledsna. Det är kul att få vara med och rädda detta, säger Kristoffer Leandoer till Kulturnyheterna.

Hur länge ska ni verka i Nobelkommittén?

– Jag har fått veta att jag ska göra detta nu och tackat ja till det. Hur länge det blir tror jag ingen vet.

Krav på Akademien

Nobelstiftelsen har tidigare riktat krav på Svenska Akademien inför nästa års Nobelpris i litteratur. Det har handlat om att en oberoende kommitté skulle bildas för att utse pristagaren. Den skulle bestå av nya medlemmar, som inte varit inblandade i den kris som härjat institutionen under året.

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson var i början skeptisk till kravet om en oberoende kommitté, men har senare bekräftat för TT att en kompromiss skulle kunna vara möjlig:

– Jag tror att alla är eniga om att vi behöver en större Nobelkommitté där det också finns plats för externa sakkunniga. Kanske också att det finns en balans, jag kan tänka mig att det är 50 procent ledamöter och 50 procent som är externa, har han sagt till TT.

De ledamöter från Akademien som ska ingå i arbetet är Horace Engdahl, Per Wästberg, Anders Olsson, Jesper Svenbro och Kristina Lugn.

Detta gör Nobelkommittén

I vanliga fall består Nobelkommittén för litteraturpriset av fyra eller fem akademiledamöter som sitter tre år i taget. 2018 består den av Per Wästberg (ordförande), Kristina Lugn, Horace Engdahl och Anders Olsson. Av pressmeddelandet som gick ut 19 november framgår att även Jesper Svenbro kommer att ingå.

Nu har alltså även fem personer utifrån utsetts.

Kommittén förbereder prisdiskussionerna genom att registrera, sammanställa och presentera förslag. Sedan avger den rekommendationer till Akademien innan prisbeslutet.

I april presenterar kommittén en förslagslista på, vanligtvis, 20 namn. När Akademien fastställt listan bearbetar kommittén listan igen och i maj återstår fem namn. Nu kan Svenska Akademien själv göra ändringar.

Akademien bestämmer sedan den definitiva kandidatlistan, läser på under sommaren och beslutar om vinnaren i oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet