Familjerna som klär ut flickor till pojkar

Uppdaterad
Publicerad

I Afghanistan stötte frilansjournalisten Jenny Nordberg på ett fenomen som ingen tidigare rapporterat om. Familjer som inte fått en son låter helt enkelt en dotter klä sig och leva som pojke. Nu kommer hennes bok ”De förklädda flickorna i Kabul” på svenska.

Under en intervju hemma hos parlamentarikern Azita i Kabul kommer plötsligt de två tvillingdöttrarna med ett häpnadsväckande avslöjande. De insisterar på att deras lillebror Mehran egentligen är en flicka.

– Jag tänkte att det var ett missförstånd, att vi inte förstod varandra.  Men den andra systern sa igen: Jo, vår bror är egentligen en flicka. Sen träffade jag deras lillebror, en 6-åring med kort med taggigt hår, klädd i jeans och skjorta.

Bacha posh

Det visar sig att det finns fler flickor som kläs som pojkar. Fenomenet kallas ”bacha posh”.

– Det som knyter de här familjerna samman är det absoluta behovet av söner i en strikt patriarkat. Så föräldrarna gör det här för att höja sin egen status och för att stärka familjen.

– Det kan också innebära större fördelar för flickorna. Om de ser ut som pojkar kan de röra sig fritt, de kan ta större del i samhället och det kan också betyda att de får en större chans till utbildning i ett osäkert område till exempel.

Först i USA

Jenny Nordberg är svensk frilansjournalist bosatt i USA, där boken kom ut för lite mer än ett år sen. I Sverige är hon kanske mest känd som kolumnist i Svenska Dagbladet. Hur kvinnor drabbas av krig och konflikter är ett återkommande tema i hennes journalistik.

– Den större historien handlar om förtryck och vad människor gör för att bekämpa det. Och vad de gör för att stå emot könsapartheid i vår tid.

Men innan flickorna, som klätts ut till pojkar, kommer i puberteten måste de bli flickor igen. Det är en övergång som ofta blir smärtsam.

– Många av tonårsflickorna som jag intervjuat försöker sätta emot föräldrarna. De vill inte bli flicka. De säger: Varför skulle jag vilja bli flicka i ett samhälle där jag blir trakasserad, där jag inte får spela fotboll, inte får cykla, och alltid måste vara rädd.

Omvärdering

Det tog Jenny Nordberg fem år att skriva ”De förklädda flickorna i Kabul”, och på vägen fick hon omvärdera sin egen syn på kön. Afghanerna hon intervjuade var helt enkelt inte speciellt intresserade av att diskutera skillnaden mellan män och kvinnor.

– De sa till mig: Men Jenny, vad är skillnaden mellan män och kvinnor? Jo, den ena sidan har frihet, den andra har det inte.  I övrigt så finns det inte så många skillnader mellan män och kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.