Etiketten Hce kan snart vara ett minne blott. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hce går i graven

Publicerad

Hce för utländsk skönlitteratur, F för språkvetenskap och N för geografi. Glöm allt du lärt dig. Nu byts de gamla bibliotekskoderna ut mot siffror.

Många bibliofiler kan rabbla de gamla bokstavskoderna i sömnen. Under beteckningen He hittar man engelsk skönlitteratur, vid C står böcker på temat religion. Att hitta det man är ute efter i bibliotekshyllorna betyder att man måste kryssa mellan bokstavskombinationer.

Men snart kan siffrorna ta över.

Ett nytt klassifikationssystem för böcker införs nu på fler bibliotek i Sverige. Det så kallade Dewey- eller DDK-systemet är ett amerikanskt system, som gör att de gamla ämnesbokstäverna byts ut mot siffror. Skönlitteratur, som tidigare haft beteckningen H, märks nu med siffrorna 800-899. Filosofi och psykologi får siffrorna 100-199.

Internationellt system

Meningen är att det nya systemet ska göra det enklare att sortera och söka efter böckerna i biliotekskatalogen. Dewey-systemet används i dag internationellt, och gör det enklare för Sverige att samarbeta med bibliotek utomlands. Men det finns också farhågor för att det nya systemet skapar förvirring för låntagarna.

Sigtuna bibliotek är ett av de första folkbiblioteken som börjat sortera böcker efter det nya systemet. Bibliotekschefen Monica Dahlgren tror inte att det blir alltför dramatiskt för besökarna:

– Om du går in och söker i katalogen och det står att den här boken finns på 636 i stället för Qdf, spelar det inte någon roll. Det viktiga är att det är bra personal och bra skyltning, säger Monica Dahlgren.

35 högskole- och forskningsbibliotek har redan börjat sortera sina böcker efter Dewey, och intresseorganisationen Svensk biblioteksförening förordar en övergång till Dewey för alla bibliotek i landet.

Hejdå Hce

Bibliotekskodernas kändis Hce (utländsk litteratur i svensk översättning) ser alltså ut att gå i graven tillsammans med de andra bokstavskombinationerna. Övergången till siffror betyder att böckerna sorteras annorlunda i katalogen och på bibliotekshyllorna. Litteraturvetenskap (tidigare G) och Skönlitteratur (tidigare H) hamnar i samma kategori – ”800”.

– Det blir ett annat sätt att tänka. Böcker om Strindberg och böcker av Strindberg hittar du på samma ställe. Personligen tycker jag att det är ganska bra, säger Monica Dahlgren.

Ett annat exempel är språk. Facklitteratur och skönlitteratur på andra språk än svenska hamnar på samma hylla på Sigtuna bibliotek.

– Ett exempel är körkortsboken på arabiska. Nu har vi ställt den tillsammans med annan arabisk litteratur, förut stod alla körkortsböcker på samma ställe, förut stod den under kategorin Pra (som betecknar transportmedel och kommunikationer), säger Monica Dahlgren.

Men det här gäller bara för Sigtuna bibliotek. Hur man sorterar böckerna på hyllorna väljer biblioteken i stor utsträckning själva.

Blir det inte rörigt om olika bibliotek sorterar böcker olika?

– En del bibliotek kommer säkert att hoppa högt i början och tycka att det här en väldigt stor förändring. Vi har valt att börja med 2011 och 2012 års böcker för att det inte ska bli kaos. Det är klart att vi vill göra det här skiftet så smidigt som möjligt, säger Monica Dahlgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer