Tove Folkesson, Agnes Gerner och Pooneh Rohi Foto: Weyler förlag/Maja Flink/Ordfront förlag

Fem nominerade till Katapultpriset

Publicerad

Fem av förra årets skönlitterära författardebutanter har nominerats till Sveriges författarförbunds pris.

Katapultpriset har delats ut sedan 1991 och har alltid delats ut till debutanter. Syftet med är enligt sveriges författarförbund att ge den nya litteraturen större uppmärksamhet, samt att ge fler läsare möjligheten att hitta fram till nya författare.

Två diktsamlingar nomineras

Två av de som är nominerade i år har gett ut sina första diktsamlingar. Agnes Gerners ”Skall” kretsar kring människoblivande och djurblivande, om sorg och liv. Sanna Hartnors diktsamling ”Hamnen” beskrivs som en poetisk satir, en modern saga om Västra hamnen och andra hamnar. 

Längtan, uppbrott och ensamhet

De tre övriga har alla skrivit skönlitterära romaner. Tove Folkessons roman ”Kalmars jägarinnor” handlar om längtan bort från småstaden och det utstakade medelklasslivet. Johan Heltnes ”Det finns ingenting att vara rädd för” kretsar kring en ung Livetsord-medlem som bryter upp från sina givna ramar. Och Pooneh Rohis ”Araben” handlar om valen människor gör, skulden som kommer med dem och om ensamhet.

Vinnaren utses den 2 februari 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer