Författaren Ken Follett. Foto: TT

”Feminismen har påverkat världen mer än något annat”

Publicerad

I år är det 75 år sedan andra världskriget bröt ut och bland alla böcker som uppmärksammar det finns den brittiske författaren Ken Follett – som länge skrivit om historiska slag. Nu avslutar han sin trilogi om hela nittonhundratalets historia – och slår fast vad som påverkat världen mest under förra seklet.

– Jag skulle säga att feminismen är det som påverkat världen mer än något annat. Mer än krig, mer än tekniska framsteg. Under tiotusen år var kvinnor underställda män, och alla accepterade det. Men så plötsligt under min livstid, förändras det helt och hållet, säger Ken Follett.  

Ken Folletts senaste bok, ”Evighetens rand” avslutar Århundradettrilogin. Folletts författarskap är en hel industri. 40 böcker och över 130 miljoner sålda exemplar har det blivit sedan starten på 1970-talet.

Drömde om Jaguarer och champagne

Babel träffade författaren Ken Follett på hans kontor i England, där 25 anställda jobbar heltid med hans karriär. Allt från resor, intervjuer till läkartider och vad han ska äta till lunch.

– Jag kunde aldrig tänka mig ett sånt här kontor. Jag drömde visserligen om att köpa en Jaguar och dricka champagne och sådana saker. Men aldrig att jag skulle ha 25 anställda som skötte min författarkarriär. Det är ganska otroligt.

Just nu är det bråda dagar på kontoret. Ken Follett har precis avlutat sitt största romanbygge hittills – att beskriva hela 1900-talets historia i Århundradettrilogin. Från ryska revolutionen, genom världskrigen, till kalla kriget och afroamerikanarnas kamp i USA.

Se ett längre inslag i klippet ovan och i Babel på söndag 20:00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer