Kulturredaktioner bojkottar Lagercrantz

Uppdaterad
Publicerad

Expressen, Sydsvenskan och Politiken bojkottar intervjuer med David Lagercrantz efter Norstedts sekretessavtal. ”Att ett förlag ska orkestrera ett helt medielandskap i Sverige är orimligt”, säger Expressens kulturchef Karin Olsson.

Det var när den danska tidningen Politikens litteraturredaktör Jes Stein Pedersen rasade mot Norstedts i går, som debatten om sekretesskraven kom igång. Eftersom Norstedts inte låtit journalister läsa boken inför intervjuer med David Lagercrants förrän för någon vecka sedan, skulle Politikens reporter inte få läsa boken innan intervjutillfället. Och inga citat från intervjun fick publiceras innan boken släpps i morgon, den 27 augusti.

Konfidentiell information

Även Expressen och Sydsvenskan kritiserar nu Norstedts, och avstår från att intervjua David Lagercrantz i anslutning till boksläppet.

Millennium-uppföljare

– Sekretessavtalet var ett flera sidor långt dokument med ett flertal paragrafer. Allra först slogs det fast att vi inte fick yppa någonting från intervjun innan ett visst datum. Redan där har man förbundit sig till något ganska orimligt. Vem vet vad som kommer fram under den här intervjun och som kanske kräver en nyhetsmässig hantering. Det stod också att vi inte fick yppa någon ”konfidentiell information”, men det stod aldrig vad det konfidentiella skulle vara, säger Expressens kulturchef Karin Olsson.

Tidningens ansvarige utgivare Thomas Mattsson bestämde att Expressen inte skulle skriva under avtalet. Sydsvenskans kulturchef Rakel Chukri tycker att Norstedts sekretesskrav är orimliga, och skriver att hon ”aldrig stött på något liknande i bokvärlden”.

Vill stoppa läckor

Men Norstedts försvarar den strikta sekretessen, och påpekar att alla reportrar som gör intervjuer med David Lagercrantz i samband med boksläppet har fått läsa boken i förväg.

– Det vi vill skydda är läckor om boken. Vi vet vilken enorm spridning alla nyheter kring Stieg Larsson eller den här nya boken får. Här hade vi beslutat om ett utgivningsdatum, och ville naturligtvis se till att den publicitet vi fick kom i samband med utgivningsdatumet, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts.

Expressens Karin Olsson tycker dock att Norstedts gått för långt med sekretessavtalet.

– Att ett förlag ska orkestrera ett helt medielandskap i Sverige, och säga ”exakt den här dagen ska ni publicera”, det är orimligt, säger hon.

Kulturnyheternas reporter har fått läsa boken den här veckan. I dag gjorde vi en intervju med David Lagercrantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Millennium-uppföljare

Mer i ämnet