Foto: TT Bild.

Författaren Börge Hellström död

Författaren Börge Hellström har avlidit. Författarkollegan Anders Roslund beskriver honom som ”mångfacetterad”. – På ytan var han glad, men hans inre var mer rastlöst och oroligt, säger han i en kommentar till Kulturnyheterna.

Tillsammans med Anders Roslund låg Börge Hellström bakom ett antal mycket framgångsrika deckare. Duon debuterade 2004 med romanen ”Odjuret”.

Roslund och Hellström var så sent som ifjol aktuella med boken ”Tre minuter” och hann under årens lopp skriva sju böcker tillsammans.

Börge Hellström har tillsammans med Anders Roslund även nominerats till en rad utmärkelser genom åren och bland annat tilldelats priset Bästa svenska kriminalroman för ”Tre sekunder”. Duons böcker har också översatts till 30 språk.

”Mångfacetterad”

I en kommentar till Kulturnyheterna beskriver författarkollegan Anders Roslund Börge Hellström som en mycket mångfacetterad person.

– På ytan var han glad, men hans inre var mer rastlöst och oroligt. Precis som alla författare var han full av ett bekräftelsebehov. Och Börge var snäll – det är ett bra ord här.

Tillsammans med Börge Hellström rönte Anders Roslund stora framgångar med duons kriminalromaner, och han beskriver de starka band som skapades under 20 års arbete.

– Vi var som syskon, vi älskade varandra som syskon och bråkade med varandra på det sätt syskon gör. Jag kände det innersta av Börge och han kände det innersta av mig. Det är inte många människor man kommer så nära, men han var en person som verkligen kände mig.

Börge Hellström blev 59 år.

Se Börge Hellström i SVT:s Öppet Arkiv

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer