Robert M. Pirsig Foto: TT / AP

Författaren Robert M. Pirsig är död

Publicerad

Författaren Robert M. Pirsig har gått bort. Mest känd är han för kultromanen ”Zen och konsten att sköta en motorcykel” som refuserades av 121 bokförlag innan den kom ut.

Men Pirsig fick sin revansch. Sedan publiceringen 1974 har boken sålt i miljontals exemplar. Den filosofiska romanen avhandlar en motorcykelresa från Minnesota till San Fransisco och är löst baserad på en resa Pirsig gjorde på 60-talet med sin då 12-åriga son.

I inledningen av boken skrev Pirsig att den trots titeln ”varken bör eller kan den direkt föras till den omfattande litteratur som siktar till att ge direkta och faktiska informationer om den ortodoxa zenbuddhismen. Ärligt talat är den inte mycket till handledning när det gäller motorcyklar heller.”

Pirsig skrev sedan ytterligare en roman, Lila: En studie i moral som kom ut 1991.

New York Times rapporterar att Robert M. Pirsig dog i sitt hem i South Berwick i Maine under måndagen. Han blev 88 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.