Trälarna-författaren Sven Wernström är död

Uppdaterad
Publicerad

Sven Wernström, som skrivit böckerna Trälarna, har avlidit, 93 år gammal. Han somnande in i stillhet under natten till i torsdagen.

Wernström debuterade 1945 och han skrev ett hundratal böcker, som Mexikanen och De hemligas ö. Hans kännetecken var att föra in klassperspektiv i sina berättelser för barn och ungdomar, skriver Norrköpings Tidningar.

Mest känd var han för romansviten Trälarna från 1973–1981. I åtta böcker, som alla utspelar sig i Norrköping, skildrade han fattigdom och förtryck under nästan 1.000 års svensk historia.

– Jag ägnade tio år av mitt liv åt den. Och det är mitt livs verk. Jag har skrivit hundra andra böcker men de är inte lika bra, sade han till Norrköpings Tidningar 2013.

Sven Wernström föddes 1925 i Stockholm och växte upp i ett arbetarhem på Södermalm. Sedan 1970 bodde han på Vikbolandet utanför Norrköping.

Inslaget ovan är från 2012, när Sven Wernström precis hade släppt boken Tusen år efteråt. SVT Nyheter Öst intervjuar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.