Erik Fichtelius, journalist och en av författarna till den kritiserade rapporten och Gunnar Ardelius, ordförande Sveriges Författarförbund. Foto: TT

Författarförbundet kritiserar regeringens utredning: ”Sagotanten behövs mer än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

Biblioteken styrs i dag enligt en New public management-modell, och deras sortiment liknar alltmer de kommersiella bokhandlarnas. Det menar Svenska författarförbundet i en ny skrift.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tillsatte i juni 2015 en utredning som har till uppgift att presentera en ny biblioteksstrategi. Utredningen kommer att presentera sitt förslag i mars 2019.

Ett underlag till förslaget är rapporten Den femte statsmakten, som presenterades i september 2017.

Nu kritiseras rapporten i en svidande depesch av Sveriges författarförbund (SFF). Den 14-sidiga skriften innehåller en rad punkter där SFF inte håller med om Nationella biblioteksstrategis slutsatser.

Den främsta kritiken gäller att SFF, som organiserar svenska författare och översättare, inte bjudits in att delta i referensgruppen.

Marknadstänk på biblioteken

SFF menar att biblioteken idag sorterar bort nyskriven svensk litteratur, eftersom låntagarna tycker den är för ”svår”. Istället köper biblioteken in mer kommersiell litteratur, för att förbättra lånestatistiken.

Orsaken till detta är enligt SFF dels ekonomiska åtstramningar, men också att biblioteken i dag styrs av en administration som påminner om New public management – ett slags verksamhetsstyrning där mätbar prestation är det viktigaste. 

Den fysiska boken glöms bort

Författarna menar vidare att ”helt centrala värden” saknas i rapporten. Som exempel anger man att fördelarna med den fysiska boken glöms bort, till förmån för digitala läsupplevelser. De kan existera sida vid sida, menar författarna, men den fysiska boken ger ”bättre läsning” och ”ett slags ro som barnen finner positiv”.

SFF ser också en risk med att tyngdpunkten på funktionell läsning tar fokus från litteraturens konstnärliga värde och vänder sig emot att den traditionella sagotanten beskrivs som förlegad. ”Sagotanten behövs mer än någonsin”, skriver de.

”För tidig kritik”

Erik Fichtelius, en av författarna bakom den kritiserade rapporten, menar att mycket av SFF:s kritik är tänkvärd, men att kritiken riktas mot något som inte finns än då slutrapporten inte är klar.

– Mycket av det som efterlyses kommer nog att finnas med i slutrapporten, så kritiken kommer lite tidigt och slår därför in öppna dörrar, säger Fichtelius.

Varför är SFF inte med i referensgruppen?

– Inga intresseorganisationer eller fackförbund är med. Det är en expertgrupp från bibliotek som ingår i referensgruppen och inga andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.