Författarna ger sina bästa lästips till sommaren Foto: TT

Författarna tipsar om sommarböcker inför semestern

Publicerad

Sommarvädret är här och skolorna går snart på lov. Kulturnyheterna frågade sex författare vilken bok de vill tipsa SVT:s läsare om inför semestern.

Vilken bok vill du tipsa om i sommar?

Cilla Börjlind och Ester Blenda Nordström. Foto: TT

Cilla Börjlind tipsar:

Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer

”En fascinerande biografi om en banbrytande kvinnlig journalist och äventyrare som wallraffade långt innan Wallraff och valde sina egna vägar i livet, på gott och ont. Ett stycke kvinnohistoria som äntligen fått uppmärksamhet igen, både i bok och dokumentärfilm.”

Foto: TT

Caroline Ringskog Ferrada-Noli tipsar:

Gift av Tove Ditlevsen

”För att den handlar om hur det är att vara gift och hur det är att vara torsk på gift, morfin i detta fallet. Den handlar om mitt favoritämne: en medelklasstjej som faller igenom. Utspelar sig i underbart beskrivna miljöer, i svunna tiders Köpenhamn. Även Alfabet av den danska poeten Inger Christensen. Så jävla vibrerande vackert.”

Isabelle Ståhl. Foto: TT/Albert Bonnier förlag

Isabelle Ståhl tipsar:

Döden i Venedig av Thomas Mann (översättning Walborg Hedberg och Karl Vennberg)

”Den är så somrig tycker jag och så vacker. Jag ser jag fram emot att läsa den nyligen utkomna Ostende 1936 av Volker Weidermann​, utgiven på Lind & Co, om tyska författare och konstnärer som var på väg att gå i exil men samlades i Ostende sommaren 1936, samtidigt som Hitler och nazisterna i Berlin som bäst höll på att förbereda de olympiska sommarspelens propagandaföreställning.”

John Ajvide Lindqvist. Foto: TT/Rabén & Sjögren

John Ajvide Lindqvist tipsar:

Pappan och havet av Tove Jansson

”Därför att den manar fram förnimmelsen av sensommaren som ett mysterium och en outforskad möjlighet. Därför att den pulserar av samma kärlek till havet och skärgården som jag själv känner.”

la.jpg

Lena Andersson tipsar:

Frankenstein av Mary Shelley (översättning Monica Stolpe)

”Den fyller två hundra år detta år och är både en spännande skildring på ett individuellt och konkret plan av ädel kunskapslängtan som blir till högmod som går före fall, och på ett abstrakt plan en varnande berättelse om människans optimistiska övertro på sig själv som skapare och omskapare av världen.

På så sätt väldigt passande för vår tid.”

Athena Farrokhzad tipsar om Jacqueline Woodson Foto: TT

Athena Farrokhzad tipsar:

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson (översättning Athena Farrokhzad)

”För att den är en spegel och ett fönster för alla bruna flickor som vill skriva dikter om fjärilar, men som aldrig sett en författare som ser ut som dem.”

Migrationer av Gloria Gervitz (översättning Hanna Nordenhök)

”Ett av samtidens stora diktverk fortsätter att migrera, nu i ny språkdräkt.”

Även: I hjärtat av hjärtat av ett annat land av Etel Adnan och Aednan av Linnea Axelsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer