Förlaget: ”Det var chockartat”

Publicerad

På förlaget Norsteds, som har givit ut hans memoarer och låttexter, kom tillkännagivandet lite som en chock. Men glädjen var stor när Kulturnyheterna var på plats vid firandet.

Hur känns det?

– Det känns överrumplande. Det var inte det jag tänkte på när jag klev upp i morse, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts, och skrattar medan det skålas i champagne i förlagets konferensrum.

– Det har ju talats om Bob Dylan i många år men det är ingenting som vi trodde skulle hända om man tänker på de amerikaner som har varit tippade. Man får ju möjligtvis betrakta som det mest folkliga litteratur som akademien har delat ut och kommer säkert, just därför, bli lite misstänkliggjort.

”Modigt val”

Förlaget Norstedts har givit ut många av Bob Dylans verk: ”Memoarer. Första delen” (2004), ”Sångtexter” (2004) och ”Bob Dylan Klippbok” (2005).

Hur kändes det när Sara Danius sa att det var Bob Dylan som har vunnit Nobelpriset?

– Jag stelnade faktiskt. Det var lite chockartat. Han låg ju på den här topp fem listan många gånger så man vet ju aldrig. Akademiens vägar är ju numera outgrundliga, säger förläggaren av Dylans memoarer, Stefan Hilding, med ett skratt.

Det har ju redan kommit en hel del kritik mot att han har tilldelats Nobelpriset. Vad tänker du om det?

– Låt den komma. Jag tycker att det är ett modigt val, säger Stefan Hilding.

”Bra litteratur är bra litteratur”

– Jag tycker inte att det är konstigare att en musiker och poet som Dylan får det än att Dario Fo, som pjäsförfattare, eller Jon Fosse som också var förhandstippad. Bra litteratur är bra litteratur i vilken form det än kommer, säger Eva Gedin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet