• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Marit Christensen har skrivit boken ”Moren”. Foto: TT Bild.

Förlaget ändrar boken om Breiviks mamma

Uppdaterad
Publicerad

Förlaget Aschehoug gör flera ändringar i boken ”Moren” inför den andra upplagan.

Författaren Marit Christensens bok ”Moren” om Wenche Behring Breivik, mamman till terroristen och massmördaren Anders Behring Breivik, görs nu om.

Ändringarna kommer efter att Wenche Behring Breiviks advokat Ragnhild Torgersen överlämnat en lista över påstådda felaktigheter i boken. Det rapporterar norska NRK.

Boken om Breiviks mamma

Oväntat besök?

I boken står det att Ragnhild Torgersen tillsammans med en känd författare kom på oväntat besök till Wenche Behring Breivik när hon låg för döden i våras. Enligt NRK beskriver sedan Marit Christensen hur Wenche Behring Breivik blev upprörd över besöket och bad gästerna att lämna henne ifred.

Det har framkommit att den kända författaren är Åsne Seierstad som inom kort kommer ut med en bok om terrordåden den 22 juli. Men nu vänder sig Ragnhild Torgersen mot hur hennes och Seierstads besök på sjukhemmet beskrivs i boken.

Motsatt bild

Ragnhild Torgersen skriver i sin kritik till förlaget att det är fullständigt fel att Wenche Behring Breivik överraskades av besöket och att hela mötet skedde under trevliga former och att det var advokaten själv som rundade av samtalet.

Aschehoug har också fått hård kritik från Åsne Seierstads förlag som dessutom erbjudit Marit Christensens förlag att lyssna på bandinspelningar från besöket på sjukhemmet. Det har dock inte Aschehoug gjort. Exakt vilka ändringar som nu gjorts preciseras inte, men det ska handla om partiet som beskriver besöket på sjukhemmet.

Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att Wenche Behring Breivik själv kritiserade utkastet till Marit Christensens bok och menade att den var ”rätt och slätt svindleri”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boken om Breiviks mamma

Mer i ämnet